Õige spordirinnahoidja võib jooksujõudlust tõsta 7 protsenti

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Marta Wave, Pexels

Kvaliteetne jooksuvarustus, näiteks õige jalatsitepaar, on jooksutulemuse parandamiseks ja vigastuste riski vähendamiseks ülitähtis. Hästi disainitud spordirinnahoidja kaitseb naist treeningust põhjustatud rinnavalu eest, mis võib olla takistuseks spordiga tegelemisel. Kuni 72 protsenti naistest kogeb jooksmise ajal rindade valu.

Jooksmine on üks kõige kättesaadavamaid treeninguvorme, millel on mitmeid tõestatud eeliseid südamele-veresoonkonnale ja luudele-lihastele ning lisaboonus on vaimse tervise paranemine.  

Uuringud on näidanud, et rindu toetavad spordirinnahoidjad ei mõjuta mitte ainult rindade liikumist, vaid võivad positiivselt mõjutada ka jooksmist. Suurem rindade tugi on seotud väiksema hapnikutarbimise ja parema liikumisulatusega.

Dr Douglas Powell ja Hailey Fong ning kolleegid Memphise ülikooli rindade biomehaanika uurimiskeskusest uurisid spordirinnahoidja mõju jooksu biomehaanikale. 

«Parema jooksujõudluse biomehaanika ja tugevama rinnatoestuse seoseid praegu hästi ei mõisteta. Meie uuring on üks rindade toestamise ja kogu keha biomehaanika teemalistest uuringutest,» selgitas Powell. «Tahtsime välja selgitada strateegiad, kuidas vähendada naiste liikumisaktiivsusest põhjustatud rinnavalu.»

Jooksmise biomehaanika

Täpsemalt uurisid Powell ja tema kolleegid rindade toe mõju põlveliigesele jooksulindil jooksmise ajal. Tosin harrastusjooksjat vanuses 18–35 aastat, kelle korvi suurus oli B, C või D, kasutasid katses kahte erinevat spordirinnahoidjat – tugevama toestusega ja madalama toestusega rinnahoidjat. Kontrolliks paluti osalejatel teha katse ka palja rinnaga. 

Andmete kogumiseks kasutasid teadlased 10 kaameraga infokogumissüsteemi ja jooksulinti. 

Hea toe tähtsus

Katse näitas, et mida tugevam oli toestuse tase, seda stabiilsem oli põlveliiges. Võttes arvesse ka Powelli ja Fongi varasemate uuringute tulemusi, võib kõrge toestuse tasemega spordirinnahoidja parandada naiste jooksutulemusi 7 protsenti.

«Leiud näitavad, et rindade toestamine ei mõjuta mitte ainult rindade liikumist, vaid kompensatsioon toimub kogu kehas,» ütles Powell. Madalama toestusega rinnahoidjad võivad vähendada jooksujõudlust, suurendada vigastuste riski ja tekitada isegi kroonilist valu, sealhulgas selja- ja rindkerevalu.

Kuidas valida õiget spordirinnahoidjat? Loe siit!

Light ehk kerge toestusega spordirinnahoidja – rattasõit, jooga, stretching, pilates, võimlemine ja teised vähem intensiivsed treeningud.

Medium ehk keskmise toestusega spordirinnahoidja – sörkjooks, kerged rühmatreeningud, keskmise intensiivsusega aeroobika.

High ehk tugeva toestusega spordirinnahoidja – jooks, kick-poks, ratsutamine, väga aktiivsed ja hüppamist sisaldavad treeningud.

Suurema rinna puhul tuleb kanda kõige tugevama toestusega spordirinnahoidjat.

«Selle uuringu tulemused ja ka varasemad uuringud näitavad, et spordirinnahoidjaid ei tohiks pidada mitte ainult rõivasteks, vaid ka spordivarustuseks, mis võivad parandada jõudlust ja vähendada vigastuste ohtu, mängides rolli naiste tervises,» selgitas Powell. 

Allikad: Frontiers in Sports and Active Living, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles