Hemorroidide tekke vältimiseks tuleb hoida silma peal elustiilil

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Enamasti piisab hemorroidide korral dieedi ja elustiili muutmisest.
Enamasti piisab hemorroidide korral dieedi ja elustiili muutmisest. Foto: fotod: Shutterstock

Hemorroide puudu­tava­tele küsimustele vastab Lääne-Tallinna keskhaigla üldkirurgia- ja kolo­prokto­loogiakeskuse ülemarst-juhataja dr Kaur Liivak.

Kuidas hemorroidid tekivad ning mida need endast kujutavad?

Hemorroidikude on meie organismi loomulik kude, mis on kõigil inimestel olemas juba sünnist saati. Hemorroidid moodustuvad veresoontest (arter, veenid, arterioolid ja nende omavahelised ühendused), silelihastest ja sidekoest.

Hemorroide kui haigust võiks defineerida kui hemorroidikoe sümptomaatilist suurenemist ja väljapoole vajumist. Erinevatel põhjustel – näiteks kõhukinnisuse korral, pikaajalisel ponnistamisel tualetis käies – tekib anaalkanali padjakeste vaskulaarsetes struktuurides venitusi, rebendeid ja hävivad sidekoeliste struktuuride omavahelised ühendused. Nii seletab hemorroidide tekkimist tänapäevane «libiseva anaalkanali» teooria. Päris täpsed mehhanismid, miks hemorroidid vahel kaebusi põhjustavad, ei ole aga tänapäevani üheselt selged. Sümptomaatilisi hemorroide esineb naistel ja meestel üsnagi võrdselt, kuid naised pöörduvad arsti poole nende kaebustega kiiremini ja sagedamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles