Austraalias saab e-sigaretti varsti vaid arstiretseptiga ja apteegist

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Max Ravier, Pexels

Austraalia valitsus soovib lõpetada e-sigarettide vabamüügi ning keelata täielikult ühekordsete e-sigarettide müügi.

Austraalia soovib suitsetamist piirata veidi omamoodi. Kui Uus-Meremaa keelab müüa sigarette kõigile, kes on sündinud aastal 2008 või hiljem, siis Austraalias sedalaadi keeldu plaanis pole. Inglismaa moodi e-sigarettide kinkimine suitsetajatele, et nood sigaretisuitsetamise lõpetamise lubaduse annaks, ka plaanis pole.

Loomulikult tõuseb tubaka maksumäär - lisaks tavapärasele indekseerimisele 5 protsenti aastas. Juba aastaks 2025 peab suitsetamise leviku määr olema 10 protsenti ja 2030 viis protsenti. 

Oluliseks muutuseks on ühekordsete e-sigarettide sisseveo täielik keelustamine - just nood on laste ja noorte seas väga populaarsed. Kui valitsuse kava teoks saab, siis lõpetatakse e-sigarettide müük ka tavalistes poodides ja vabamüügi-e-sigarettide sissevedu. Ainukeseks viisiks, kuidas veibi kätte saab - ja sedagi suitsetamisest loobumiseks, on arsti retseptiga apteeki minna. Needki saavad olema vaid tubakalõhnalised- ja -maitselised, kusjuures nikotiinisisaldus ja kogus peab samuti langema.

Tervishoiusüsteem saab 264 miljonit Austraalia dollarit lisaraha, et tagada uue kopsuvähi-skriiningu sisseviimine ja toimimine aastatel 2023 ja 2024. Sellega tahetakse ära hoida enam kui 4000 kopsuvähisurma. Kokku läheb teavituskampaaniate, esmatasandi tervishoiu, ennetuse jm suitsetamisvastase töö jaoks lisaraha kahe aasta eelarvest enam kui 730 miljonit.

Paljud spetsialistid on siiski skeptilised selles suhtes, mida toob kaasa veipide müük apteegis ja vaid retsepti alusel. See võib kaasa tuua musta turu laienemise ja veipimise suurema leviku laste hulgas, mitte selle vähenemise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles