4 varast sümptomit: soolevähi diagnoosi saanud jagavad esimesi haigusnähte

PM Tervis
Copy
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine.
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine. Foto: Shutterstock

Alates 1990. aastatest on arstid täheldanud murettekitavat tendentsi – alla 55-aastaste käärsoolevähki põdevate inimeste arv on järsult kasvanud.

Hiljutises Ameerika vähiliidu aruandes leiti, et noorte käärsoolevähi patsientide osakaal on kahekordistunud, tõustes 11 protsendilt 1995. aastal 20 protsendini 2019. aastal.

Mõistmaks, millised on sümptomid varase algusega käärsoolevähi korral, uurisid teadlased hiljuti 5075 inimest, kes olid käärsoolevähi diagnoosimise ajal alla 50-aastased, vahendab NBC News. Journal of the National Cancer Institute väljaandes avaldatud uuring näitab, et noortel inimestel esneb neli ohumärki, mis võivad ilmneda kuni kaks aastat enne käärsoolevähi diagnoosi. Need on:

  • kõhuvalu
  • rektaalne verejooks
  • püsiv kõhulahtisus
  • aneemia

Patsiendid jagasid ajakirjale Today oma kogemusi sümptomitega ja mis ajendas neid arsti juurde minema.

Kõhuvalu

Kui Ashley Mellen koges kõhuvalu, mis kiirgus ribide poole, arvas ta, et tal on seedehäired. Kui valu tugevnes, külastas Mellen erakorralise meditsiini osakonda, kus tehti kompuutertomograafia ja ta sai vastuse.

«Nad kutsusid mind väikesesse tuppa ja ütlesid: «Teil on kõhus mitmes kohas kasvajad. Teil on vähk. Me võtame teid haiglasse,» ütles Mellen.

Selgus, et tal oli vähi viimane staadium ja ta suri umbes aasta pärast diagnoosi saamist.

Melissa Ursinit tabas kõhuvalu lainetena, mis kiirgasid üle alakõhu tund aega järjest. Valu muutus lõpuks püsivaks ja meenutas menstruatsioonikrampe. Alguses arvas naine, et probleem võib olla günekoloogiline ja tegi visiidi günekoloogi juurde. Ta sai peagi teada, et tal on 2. staadiumi käärsoolevähk.

«Mõte käärsoolevähist ei tulnud mulle kunagi pähe,» rääkis 39-aastane. Pärast operatsiooni ja keemiaravi on Ursini vähivaba.

Rektaalne verejooks

Joshua Sanchez märkas pärast tualeti kasutamist verd ja ta ei muretsenud alguses. «Arvasin, et mul on hemorroidid,» rääkis 38-aastane mees. Järelkontrollid kinnitasid, et tal oli väljaheites veri ning lõpuks diagnoositi tal 4. staadiumi käärsoolevähk ja tehti ravi.

Kui Carly Barrett märkas väljaheites verd, otsis ta veebist sümptomeid ja arvas, et põhjuseks võivad olla mitmesugused seisundid, sealhulgas hemorroidid, haavandiline koliit, ärritunud soole sündroom või Crohni tõbi. «Olin 24-aastane. Arvasin, et selles vanuses ei saa see olla vähk,» rääkis praegu 28-aastane Barrett. «Aga oli.»

Tal diagnoositi 3. staadiumi käärsoolevähk, mis arenes 4. staadiumiks pärast seda, kui esimene keemiaravi ebaõnnestus ja vähk levis maksa. Ta liitus kliinilise uuringuga ja tal pole enam haigustunnuseid.

Püsiv kõhulahtisus

Kui toona 38-aastane Natalie Phelps tundis raseduse ajal valu alaseljas, vaagnas ja pärasooles, arvas ta arst, et see vaibub pärast sünnitust. Kuus nädalat pärast sünnitust algas kõhulahtisus. Lõpuks tehti talle kolonoskoopia, mille järel ta sai teada, et tal on vähk. See oli 4. staadiumi käärsoolevähk ja Phelpsi ravitakse seni.

Aneemia

Candace Henley minestas ja seejärel külastas haiglat, et saada teada, mis tal viga on. Tal tuvastati kehvveresus. Tollal 35-aastasele naisele tehti mitmeid teste ja diagnoositi 2. staadiumi käärsoolevähk.

«See lihtsalt ei olnud minu jaoks mõistetav, et mul on vähk,» ütles praegu 55-aastane Henley. «Arstid olid samuti šokeeritud, et mul oli nii noorelt käärsoolevähk.»

Al Thomas hakkas oma aneemiast teada saades muretsema, kuna ta nõbul oli varem diagnoositud käärsoolevähk. Alguses kinnitasid arstid, et ohtu pole, sest ta oli vaid 38-aastane. Siiski tahtis Thomas kindel olla ja kahtlused said kinnitust. Thomas läbis ravi ja on nüüd vähivaba. «Peab olema hoolas ja tervist jälgima,» nendib ta.

Loe veel: Kirurg annab nõu: kuidas ennetada soolevähki

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles