Tädi kukkumissurm innustas looma lihaste kadu hindavat uriinitesti

PM Tervis
Copy
Suitsetamine suurendab luumurdude riski.
Suitsetamine suurendab luumurdude riski. Foto: Shutterstock

Krooniline lihaste kadu ei muuda ainult füüsiliselt nõrgemaks, vaid suurendab muuhulgas tõsiste kukkumiste ohtu. Uudne uriinianalüüs võimaldab lihaskao varakult tuvastada, vahendab New Atlas.

Kuigi vanusega seotud lihaste kärbumine on enamasti vältimatu, võib olla raske hinnata, kui kiiresti lihasmass kaob.

Paraku ei mõista paljud probleemi enne, kui kukuvad ja saavad tõsise vigastuse, näiteks puusaluumurru. Lisaks võib lihaste kadu olla seotud haigusseisundiga nagu ALS või lihasdüstroofia, mis nõuab viivitamatult tähelepanu.

Tavaliselt jälgitakse lihaste kadu tehnoloogiate abil, mis asuvad kliinikutes ja uuringuid peavad juhtima kvalifitseeritud tehnikud. Samuti ei käi enamik inimesi regulaarselt lihasmassi hindamas.

Kanada arst Rafaela Andrade lõi Myomari testikomplekti, mille valmistamise vajadus sai innustust ta enda pereliikmega juhtunust. Tema eakas tädi suri kukkumisega seotud tüsistuste tõttu, teadmata enne õnnetust, kui nõrgaks olid jäänud ta lihased.

Koduse rasedustestiga sarnase komplekti kasutamine eeldab, et kasutajad urineeriksid ühekordsele keemiliselt töödeldud testribale ja seejärel teeksid ribast nutitelefoniga pildi.

Pilti analüüsides suudab telefonirakendus tuvastada lihaste tervisega seotud biomarkerite kontsentratsiooni uriinis. Pärast nende andmete sisestamist matemaatilisse mudelisse suudab rakendus prognoosida lihaskadu. Seni on see osutunud meeste puhul 80 protsenti ja naiste puhul 96 protsenti täpseks ning need numbrid peaksid tehnoloogia edasiarendamise käigus aina paranema.

Andrade ja kolleegid otsivad nüüd vabatahtlikke tootearendusse abiks – huvilised saavad registreeruda Myomari veebisaidi kaudu. Ilmselt jõuab komplekt müügile järgmise aasta sügiseks.

«Idee seisneb selles, et kui suudame varakult jälgida lihaskao täpseid näitajaid, saame võtta ettevaatusabinõusid oma käitumise muutmiseks, et kaitsta oma lihaste tervist,» ütles ta. «Nii nagu kasutame regulaarselt kolesteroolitesti südame tervise jälgimiseks või glükoositesti diabeedi jälgimiseks, peame hakkama ennetavalt kaitsma lihaseid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles