Rohelisele Vahemere dieedile üleminek mõjutab positiivselt aju tervist, selgus uues uuringus.
Nii mitu grammi pähkleid tuleb krõbistada päevas, et hoida aju noorena
Rasvumine on seotud aju kiirema vananemisega, kui oleks tavaliselt eeldatav. Teadlased saavad seda protsessi jäädvustada, arvutades välja inimese «aju vanuse» –võttes arvesse üksikasjalikke ajuskaneeringuid – olenemata kronoloogilisest vanusest. See lähenemisviis aitab ka kontrollida, kuidas teatud tegurid, näiteks elustiil, võivad aju vananemist suhteliselt lühikese aja jooksul mõjutada, vahendab Medical Xpress.
Ben-Gurioni ülikooli uuring tehti Direct Plusi kliinilise uuringu raames, mis kestis 18 kuud ja kus vaadeldi 300 osalejat.
Uuriti 102 inimest, kes vastasid rasvumise kriteeriumidele. Osalejatele tehti programmi alguses ja lõpus ajuskaneering. Samuti viidi läbi muid teste ja mõõtmisi, et tabada teisi rasvumisest mõjutatud bioloogilisi protsesse, näiteks milline on maksa tervis.
Uuringu alguses ja lõpus tehtud ajuskaneeringuid kasutati, et uurida sekkumise mõju vananemisele. Tulemused näitasid, et kehakaalu vähenemine ühe protsendi võrra tähendas, et osalejate aju vanus oli peaaegu üheksa kuud noorem, kui oleks võinud eeldada pärast 18 kuu möödumist.
Sellist pidurdunud vananemist seostati muutustega muudes bioloogilistes näitajates, nagu maksarasvaga seotud maksaensüümide vähenemine. Varem on näidatud, et maksa rasvasisalduse suurenemine ja spetsiifiliste maksaensüümide tootmine mõjutab Alzheimeri tõve korral negatiivselt aju tervist.
«Meie uuring rõhutab tervisliku eluviisi, sealhulgas töödeldud toidu, maiustuste ja magustatud jookide väiksema tarbimise olulisust aju tervise säilitamisel,» ütleb dr Gidon Levakov.
«Isegi üks protsent kaalulangus oli piisav, et mõjutada aju tervist ja viia aju vanuse vähenemiseni üheksa kuu võrra,» ütleb professor Galia Avidan.
Leiud näitavad, et elustiilisekkumised, mis soodustavad kehakaalu langust, võivad avaldada kasulikku mõju rasvumise korral täheldatud aju vananemistrajektoorile.
Direct-Plusi uuringu vahendusel tutvustatakse rohelise Vahemere piirkonna kõrge polüfenoolisisaldusega dieedi kontseptsiooni. See modifitseeritud Vahemere dieet erineb traditsioonilisest Vahemere dieedist, kuna selles on rohkem polüfenoole (fütokemikaale, mis pakuvad tervisele erinevaid eeliseid) ja väiksem punase/töödeldud liha sisaldust.
Lisaks päevasele kreeka pähklite söömisele (28 grammi) tarbisid rohelise Vahemere dieedi pidajad 18 kuu jooksul 3–4 tassi rohelist teed ja 1 tassi Wolffia-globosa (Mankai) taime rohelist segu päevas. Rohelises veetaimes Mankai on palju biosaadavat rauda, B12-vitamiini, 200 tüüpi polüfenoole ja valku ning seepärast on see hea liha asendaja.