See särtsakas tegevus aitab püsida vanemas eas terve

PM Tervis
Copy
Liikuda on vaja igas eas.
Liikuda on vaja igas eas. Foto: Shutterstock

Regulaarsed tantsutunnid võivad aidata isegi üle 85-aastastel inimestel tervist turgutada, pakkudes võimalust olla kehaliselt aktiivne, suhelda ja leida endas taas nooruslik säde, selgus Leeds'i ülikooli teadurite juhitud uuringust.

«Füüsilise aktiivsuse puudumine on üks peamisi haiguste ja suremuse riskitegureid. Aja jooksul on vanemate täiskasvanute füüsiline aktiivsus vähenenud, eriti ilmneb see üle 75-aastaste inimeste puhul. Täiskasvanute kaasamine füüsilisse tegevusse on ülemaailmne prioriteet, kuna see toetab tervislikku vananemist ja aeglustab haiguste ja puude arengut,» nentis dr Sarah Astill, Leeds'i ülikooli biomeditsiiniteaduste kooli motoorika kontrolli vanemõppejõud Medical Xpressis.

«Tants innustab vanemaid täiskasvanuid olema füüsiliselt aktiivne. See on ilmne isegi «kõige vanemate» – üle 85-aastaste inimeste puhul.»

«Tantsi edasi» uuringu tantsutundides osalesid aasta jooksul üle 55-aastased inimesed. Uuringu lõpus ilmnes, et osalejad suurendasid iga nädal füüsilist aktiivsust ning säilitasid selle taseme 12 kuu jooksul.

Nende arusaam oma heaolust paranes, osalejad ütlesid, et tunnevad end tugevamana, enesekindlamana ja «aastaid nooremalt».

Tantsimist on peetud ka heaks viisiks parandada vanemas eas tasakaalu ja seeläbi vältida ohtlikke kukkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles