Kuuma autosse jäetud laps sureb mõnekümne minutiga

PM Tervis
Copy
Suvel ei tohi lapsi ega lemmikloomi autosse jätta.
Suvel ei tohi lapsi ega lemmikloomi autosse jätta. Foto: Shutterstock

Palava ilmaga tuleb meeles pidada, et autod muutuvad kiiresti tulikuumaks ning seetõttu ei tohi suletud akendega autosse jätta lapsi ega lemmikloomi isegi lühikeseks ajaks.

Päikeselised ja palavad ilmad toovad kaasa lisaohud, millega tuleb arvestada. Näiteks ei tohiks jätta lapsi või loomi palavasse sõidukisse, sest see võib väga lühikese ajaga muutuda nende tervisele ohtlikuks.

«Põhjus, miks autodes temperatuur kiiresti tõuseb, peitub akendes – autodes on klaaspinda protsentuaalselt palju rohkem kui ühes keskmises majas ning seetõttu on autod pigem nagu kasvuhooned, mis on spetsiaalselt soojust neelama ja hoidma loodud,» sõnas Mobire Eesti teenindusjuhi Gert Vatti terviseportaalis eelmisel aastal

«Kui päikesevalgus auto akendest sisse tungib, siis soojendab see armatuurlauda ning istmeid, mis selle tulemusena omakorda soojust edasi kiirgavad. Kui auto aknad on kinni, siis tõuseb autos juba poole tunniga temperatuur ca 30 kraadi võrra. Just sel põhjusel ei tohi jätta lapsi ega loomi autosse isegi väga lühikeseks ajaks,» selgitas Vatt. Ta lisas, et kuuma ilmaga peaksid ka jalakäijad olema tähelepanelikud ning viivitamatult teavitama politseid või päästeametit, kui märkavad tulikuuma autosse jäetud lapsi või loomi.

Probleem palavates sõidukites vaevlevatest loomadest ja lastest tõstatub igal aastal kuumade ilmadega ja enamasti on inimeste vabanduseks see, et käidi vaid korra poes. Kindlasti ei suuda piisavalt vajalikku jahutust tagada praokile jäetud aken. Sellised olukorrad tuleks lahendada nii, et lapsi ega lemmikloomi ei jäeta autosse mingil juhul üksinda. 

Laste keha kuumeneb kolm kuni viis korda kiiremini kui täiskasvanutel ja mida noorem laps on, seda ohtlikum on tema jaoks kuum auto. Kui väljas on 30 kraadi sooja, siis autos võib temperatuur kerkida 60-70 kraadini, kirjutab DailyMail

Kuuma autosse jäänud väikelast võib juba esimese 10 minutiga tabada krambihoog, see tuleneb kuumarabandusest. Viimane on olukord, kus keha ei suuda temperatuuri õigesti reguleerida ja see võib tekkida siis, kui kehatemperatuur ületab 40 kraadi. Seejärel hakkavad lapse elundid streikima ja tekivadki krambid, mis võivad viia teadvuse kaotuseni. Kui lapse kehatemperatuur tõuseb 42 kraadini, võib tulemuseks olla surm. Väikelaps võib kuumas autos surra 20 minutiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles