Selle toidu söömine võib olla põhjus, miks mõned inimesed elavad kauem kui 100 aastat

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Pikaealisuse saladus ilmutab end hästi sinistes tsoonides. Just seal süüakse eriti palju tervislikku toitu, mistõttu elavad inimesed seal tihti vanemaks kui 100 aastat. 

«Igas sinises tsoonis, mida olen külastanud, olid oad ja muud kaunviljad igapäevase toitumise põhikomponentideks ja on seda siiani,» ütles autor ja ettevõtja Dan Buettner. 

Postimees Tervis: Euroopas, Lõuna-Ameerikas, Aasias ja Ameerika Ühendriikides on n-ö sinised tsoonid, kus inimesed elavad sageli rohkem kui 100-aastaseks.

Nendes piirkondades elavatel inimestel on sarnane elustiil ja toitumisvalikud, mis Buettneri hinnangul aitavad kaasa pikaealisusele. Buettner ütles, et Sardiinias, kus uuriti ühte esimestest saja-aastastest inimestest, on garbanzo ja fava eelistatud kaunviljad. Tuntud ka kui kikerherned, on garbanzod minestroone peamised koostisosad, mida süüakse tavaliselt rohkem kui ühel toidukorral, võimaldades Sardiinia elanikel ubadest saadavat kasu vähemalt kaks korda päevas.

Minestroone on Itaalia päritolu paks supp, mis on valmistatud köögiviljadest, millele on sageli lisatud pastat või riisi, mõnikord mõlemat. Tavalised koostisosad on oad, sibul, seller, porgand, lehtköögiviljad, puljong, parmesani juust ja tomatid.

Mida on ubades nii erilist?

Kõik kaunviljade perekonna liikmed on täis mineraalaineid, sealhulgas vaske, rauda, magneesiumi, kaaliumi, foolhapet, tsinki, lüsiini, mis on asendamatu aminohape, ning palju valke ja kiudaineid. Viimased aitavad põletikku ära hoida ja tugevdavad immuunfunktsiooni. «Vaid viis kuni kümme protsenti ameeriklastest söövad soovitatavas koguses kiudaineid,» märkis Buettner CNNis. 

Lisaks on oad täis taimset valku, sisaldades rohkem toitaineid ja vähem kaloreid kui loomne valk. Eriti hea on ube kombineerida täisteratoodetega, sest siis saab piisavalt aminohappeid ja muid kasulikke toitaineid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles