Viis varajast sümptomit, mis viitavad insomniale

PM Tervis
Copy
Unetus. Pilt on illustreeriv.
Unetus. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pole harvad juhud, kui aeg-ajalt on raske magama jääda. Pidev raskus magamajäämisel võib olla märk insomniast ehk unetusest, kirjutab Huffpost

«Unetus on tavaline unehäire, mida iseloomustavad uinumisraskused, sage öine ärkamine või n-ö kerge uni, samuti tavapäratult varajane ärkamine hommikul,» ütles uneekspert ja käitumusliku unemeditsiini spetsialist Sarah Silverman.

Ameerika Unemeditsiini Akadeemia andmetel on 30–35 protsendil täiskasvanutest lühiajalised unetuse sümptomid, 15–20 protsendil äge või kohanemisvõimeline unetus, mis kestab vähem kui kolm kuud ja kümnel protsendil krooniline unetus.

Millised sümptomid viitavad unetusele?

1. Teil on raskusi uinumisega

Kui unerutiin on korras, peaks magama jäämiseks kuluma tavaliselt 15–20 minutit, ütles dr Peter Polos. Kui uinumine võtab kauem aega, võib see olla unetuse või mõne muu unehäire varane märk.

Silverman selgitas, et üks peamisi unetuse põhjuseid on liigne erutus, mis sisuliselt tähendab närvisüsteemi aktiivsuse suurenemist. «See olek häirib sageli magamajäämist,» ütles ta. «Liigne erutus võib olla vaimne, füüsiline või mõlemat korraga, seda kogetakse erinevalt.»

2. Teil on raskusi magamisega

Kliiniline psühholoog ja unetuse spetsialist Kristen Casey ütles, et inimesed ärkavad üle öö vähemalt kahel korral. See võib aga oleneda tervislikust seisundist, vaimsest tervisest ja vanusest. Ärkamist võib põhjustada telefoni kasutamine enne uinumist või urineerimisvajadus.

«Öine ärkamine võib häirida olulisi une etappe, mis on aju arengu ja üldise tervise jaoks kriitilise tähtsusega,» ütles Polos.

3. Kogete päevast unisust

Isegi kui magate kaheksa tundi, siis ei eelda see täisväärtuslikku und. Üks levinumaid unetuse hoiatusmärke on päevane unisus ja see jääb paljudele tähelepanuta.

«Kui te ei saa piisavalt kvaliteetset und, läheb teie ööpäevarütm (meie keha sisemine kell) paigast ära,» ütles Polos. «See paneb meid tundma väsinuna ja loiuna.»

4. Teil on une pärast ärevus

Paljude inimeste jaoks on uni osa päevast, mida nad tegelikult ootavad. Kuid neile, kes vaevlevad unetuse käes, võib magamine tähendada stressi ja ärevust.

«Mõnikord muretsevad inimesed une pärast üleliia palju,» sõnas Casey. «See võib olla unetuse hoiatusmärk.»

5. Tunnete end närvilisena ja teil on keskendumisega raskusi 

Unepuuduse tagajärjed võivad aja jooksul kuhjuda ja tuua kaasa närvilisuse ning keskendumisraskused. Need tunnused võivad samuti unetusele viidata.

Millal on aeg arsti juurde pöörduda?

Silverman soovitas kasutada 30-30-3 reeglit, et hinnata, millal on aeg unetuse pärast arsti poole pöörduda.

  • Kas uinumiseks kulub 30 minutit või kauem?
  • Kas olete öösel üle 30 minuti ärkvel?
  • Kas mõlemad eelpool mainitud situatsioonid toimuvad vähemalt kolmel õhtul nädalas?

Kui need küsimused saavad positiivse vastuse, oleks aeg arsti juurde minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles