Hea teada: millised haigustunnused on siberi katkul?

PM Tervis
Copy
Siberi katku kopsuvormi puhul tekivad hingamishäired. Pilt on illustratiivne
Siberi katku kopsuvormi puhul tekivad hingamishäired. Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Siberis asuvast haiglast pagesid neli siberi katkuga patsienti, kirjutas Postimees. Millised haigustunnused on siberi katkule omased ja kui suur risk on haiguse korral surra?

Siberi katkul on terviseameti andmetel kolm vormi: naha-, soole- ja kopsuvorm. Haigust ravitakse antibiootikumidega.

Soolevormi iseloomustab seedetrakti äge põletik. Esimesed haigusnähud on iiveldus, isutus, oksendamine ja palavik. Sellele järgneb kõhuvalu, veriokse ja verine kõhulahtisus. Soolevormi puhul on suremus kõrge, ravimata juhtudel üle 85 protsendi. Juhul kui ei teki tüsistusi, nagu soole mulgustumine ja septiline šokk, paraneb haige umbes kahe nädalaga.

Nahavormi korral ilmub pärast nakatumist 3–5 päeva jooksul nahale valutu sõlmeke, mis muutub sissetõmbunud keskkohaga vesivilliks. Haigusele on iseloomulik suure villi ümber tekkivad väikesed villid. Villid lõhkevad ja 24–36 tunni jooksul tekib nahal villidega ümbritsetud haavand, mis kattub pruunjasmusta koorikuga. Haavand ei ole valus, mäda ei eritu. Pärast ravi alustamist kuivab haavand nädala või kahega ja koorik eraldub.

Nahavormiga kaasneb palavik, halb enesetunne, peavalu ja kahjustatud piirkonnas tekib lümfisoonte ja lümfisõlmede põletik. Nahavormi puhul on suremus 5–20 protsenti. Antibiootikumravi ei muuda nahavormi kulgu, kuid pärsib tüsistuste teket.

Kopsuvormi korral sarnanevad esimesed haigusnähud külmetusele, kuid ühe kuni kolme päevaga tekib üliraske seisund, hingamishäired ja mõne päeva möödudes šokk. Kopsupõletikku tavaliselt ei teki, vaid kujuneb lümfisõlmede lagunemisest põhjustatud põletik. Antibiootikumravi võib muuta haiguse kulgu ainult siis, kui seda alustatakse varajases staadiumis. Kopsuvormi suremus on ravimata juhtudel üle 85 protsendi.

Siberi katku ennetamiseks vaktsineeritakse riskirühma kuuluvaid isikuid – veterinaare, jahimehi; naha-, karvade ja villa töötlemisega tegelevaid töötajaid. Inimeste nakatumise vältimiseks peab avastama loomade siberi katku varakult ja tuleb põletada korjused. Tuleb kanda kaitseriietust ja kindaid potentsiaalselt ohtlike materjalide käsitlemisel.

Kuidas võib siberi katku nakatuda?

Loomad nakatuvad eostega saastunud taimede söömisel. Inimene saab siberi katku nakatunud loomadelt.

Tavaliselt saadakse nakkus eoste sisenemisel organismi nahavigastuste kaudu. Sel juhul kujuneb inimesel siberi katku nahavorm, mis moodustab 95 protsenti juhtudest.

Harvemini võib areneda kopsuvorm eoste sissehingamisel.

Haruldaste juhtude hulka kuulub soolevorm saastunud loomaliha söömisel.

Siberi katk ei levi inimeselt inimesele. Uueks nähtuseks on siberi katku haigusjuhtude esinemine süstivatel narkomaanidel, mis on tingitud saastatud uimastite tarbimisest. Spooride sattumisel inimorganismi veenisiseselt võib kujuneda sepsis ehk veremürgitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles