Huvitav teada: miks kõht koriseb?

PM Tervis
Copy
Tühi kõht hakkab korisema.
Tühi kõht hakkab korisema. Foto: Shutterstock

Kui te pole ammu söönud, annab keha märku, et nüüd on kütust vaja. Kõhu korisemine on just see märguanne. Miks kõht just sellist häält teeb? 

«Mao «urisemine» on tingitud peristaltikast,» ütles Colorado osariigi ülikooli toiduteaduse ja inimeste toitumise professor Tiffany Weir Live Science'ile.

Peristaltika on silelihaskestaga õõneselundite (näiteks söögitoru, soolte, mao, neerujuha) rütmiline kokkutõmbumine ja lõtvumine, mille tagajärjel nende sisu nihkub edasi.

Eesti Entsüklopeedia

Peristaltika on lainetaoliste lihaste kontraktsioonide jada, mis juhivad gaasi, toitu ja vedelikke mööda seedetrakti õõnsat toru. Toidu ühest otsast teise viimiseks tõmbuvad selle toru vooderdisse ehitatud lihased järjestikku kokku, üks lihaste komplekt teise järel. Mao korisemine on heli, mille põhjustavad nende lihaste kokkutõmbed. Samas ei teki korin ainult siis, kui nälg näpistab.

«Teie kõht võib koriseda, kui olete näljane või just söönud, sest meil on hormoonid, mis reguleerivad meie söögiisu ja käivitavad peristaltikat,» ütles Weir. Kui kõht on paar tundi tühi olnud, hakkab magu eritama hormooni gerliin. Kui see hormoon jõuab ajju, kutsub see esile näljatunde ja stimuleerib peristaltikat seedetraktis. Kohe pärast sööki toimub tugev peristaltika. Maos on keskmiselt kolm ja peensooles 12 lainet minutis. Kuna toit surutakse läbi seedetrakti ja segatakse seedimise hõlbustamiseks kehavedelikega, siis mõistagi ei ole see vaikne protsess.

See peristaltiline toime jääb sageli märkamatuks, kuna mao ja soolte sisu summutab igasuguse heli, mida seedetrakt võib tekitada. Kuid tühi seedetrakt on palju mürarikkam, mis võib seletada, miks kõhu korisemine on hästi kuulda. 

Põhjus, miks magu ja sooled toidu puudumisel kokku tõmbuvad, võib olla liigse vedeliku või mikroobse jäägi eemaldamine, mis võib maos või sooltes viibida, ütles Mark A. W. Andrews, füsioloogiaprofessor ja ajakirja Independent kaasautor.

Kuigi kõhu korisemine on inimese seedesüsteemi tavaline kõrvalmõju, võib mõnikord korisemise põhjuseks olla seedeprobleemid. Teatud toitude, näiteks ubade ja piimatoodete, mittetäielik seedimine võib tekitada liiga palju gaasi, mis võimendab peristaltika helisid. Seedetraktihaigused, nagu gastroenteriit, võivad põhjustada kõhulahtisust, millega kaasneb suurenenud peristaltiline toime soolte puhastamiseks, mis võib samuti olla üsna mürarikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles