Kõhukinnisus on nende ainete abil välditav (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Levinud on ütlus, et oled see, mida sööd. Tegelikult on ka tähtis, et suur osa sellest söödavast su kehast õigel ajal lahkuks. Kui aga kehast tahkemal kujul lahkuva väljaheite väljutamine vajab suuremat pingutamist ja punnitamist, on tegemist kõhukinnisusega.

Kõhukinnisust on erinevate raskusastmetega ja sellega võivad kaasneda erinevad hädad. Reeglina peaks kõht läbi käima vähemalt kord päevas, kuid veelgi parem on 2–3 korda päevas. Kui tualetirutiin muutub harvemaks kui 3 korda nädalas või tavalisest sagedusest oluliselt harvemaks, on tegemist kõhukinnisusega. Kui tualetiskäigu tagajärjeks on suure punnitamise ja valu saatel telliskivitaoline väljaheide, tuleks üle vaadata harjumused, ennekõike toitumine ja elustiil.

ETNÜ toitumisnõustaja Reet Saia selgitab portaalis tervisliktoitumine.ee: «Väljaheide peab meie kehast lahkuma pingutusteta ja kindlasti ei tohi sellega kaasneda valu. Kõhukinnisusele ei osata tihti tähelepanu pöörata, kuna punnitamist peetakse normaalseks.»

Lühiajaline kõhukinnisus toob kaasa ebameeldivustunde kõhus ja soolestikus. Lisaks suurele pingutusele võib väljaheide olla valulik ja sisaldada verd. Pikemaajalise kõhukinnisuse puhul on kõrgem risk hemorroidide ning soole ja päraku vigastuste tekkimiseks. Samuti tähendab väljaheidete mitteõigeaegne väljumine, et selles olevad toksiinid jäävad kehasse pikemaks ajaks kui peaksid ja võivad hakata organismi tagasi imbuma.

Kiudainete üks põhiroll on seedetraktis toitaineid edasi liigutada ning seedimise käigus üles korjata kehale mittevajalikud ained. Seetõttu ongi suurim kõhukinnisuse põhjustaja kiudainetevaene toitumine. Kiudainete puudus aeglustab soolestiku tegevust ja jätab jääkained meie soolestikku kauemaks kui peaks.

Toitumisnõustaja Reet Saia paneb südamele, et kiudained ehk elav toit peaks käima iga söögikorra juurde, et hoida seedimist sujuvana. Päeva jooksul peaks köögiviljade kogusest umbes poole sööma toorelt ja poole kuumtöödeldult. «Arvestada tuleks taldrikureeglit, värske salat või kuumtöödeldud köögivili võiks katta poole taldrikust. Köögiviljad annavad vähe kaloreid, kuid on lisaks kiudainetele head mineraalide ja vitamiinide allikad. Vahepalana on marjad, puuviljad või puuviljasalat head kiudaineterikkad kõhutäited. Ka smuuti on hea vahepala, kuid selles on juba vähem kiudaineid.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles