Selgus pika Covidiga kaasneva lihasnõrkuse põhjus (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid.
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid. Foto: Shutterstock

Puuviljakärbsed, mida on pikka aega kasutatud inimeste haiguste mõistmiseks, on ka pika Covidi uuringute kangelased. Malta ülikooli teadlased on nende abil avastanud Covid-19 järel püsivate kurnavate sümptomite potentsiaalse põhjuse. Ajakirjas BBA avaldatud uuring võib olla vundamendiks uute ravimite väljatöötamisele, et aidata inimesi, kes pole koroonajärgselt täielikult paranenud.

Peaaegu kolmandikku vaevavad koroonaviirusnakkuse järgselt veel pikka aega sümptomid, sealhulgas püsiv väsimus, õhupuudus, keskendumisraskused ja lihasnõrkus.

Covid-19 põhjustav koroonaviirus SARS-CoV-2 haakub ACE2 (angiotensiini konverteeriva ensüümi 2) retseptoriga, mis toimib ukseavana, mille kaudu viirus rakke nakatab. Ühes uuringus kasutasid Malta ülikooli teadlased äädikakärbseid ACE2 retseptori taseme vähendamiseks. Sellest piisas väsimuse ja vähenenud liikuvuse esile kutsumiseks, ka viiruse puudumisel.

«Meie uuringud näitavad selgelt, et ACE2 ammendumine on kesksel kohal neuromuskulaarsete tüsistuste puhul, mida kogeb märkimisväärne protsent Covid-19 patsientidest,» ütles pressiteates professor Ruben Cauchi, kes juhib Malta ülikoolis motoorsete haiguste uurimise laboratooriumi.

Kaalukad leiud tulenevad ulatuslikust uuringust, mis algas pandeemia kõrgajal. Cauchi ja tema meeskond on pikka aega kasutanud äädikakärbseid ALS-i uurimiseks, kuna neil on märkimisväärne geneetiline ja bioloogiline sarnasus inimestega.

Analüüsides alareguleeritud ACE2 tasemega organismide molekulaarseid defekte, avastasid Malta teadlased närvide ja lihaste vahelise suhtluse katkemise. Leiti, et mitmed võtmemolekulid, mis on närvide jaoks vajalikud lihastele sõnumite saatmiseks, on häirunud.

Arvatakse, et pärast koroonaviirusega nakatumist esinevad mitmed protsessid ACE2 taseme langetamiseks või selle funktsiooni pärssimiseks. «Lisaks sellele, et viirus kaaperdab rakupinnal olevad ACE2 retseptorid, võivad need olla ka autoantikehade sihtmärgiks – immuunsüsteem ründab keha nagu hulgiskleroosi korral,» lisas keerukad katsed läbi viinud dr Paul Herrera. Samuti on teatatud viiruse kauasest püsimisest kehas.

Malta ülikooli teadlaste sõnul heidab avastus, et ACE2 retseptorite madalam tase pärsib suhtlust närvide ja lihaste vahel, valgust Covid-19 nakkuse püsivale mõjule ja sillutab teed terapeutilistele lähenemisviisidele tüsistuste leevendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles