Need kaheksa märki näitavad, et sul on nõrk immuunsüsteem

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tugev immuunsüsteem on tervislikuks eluks väga kasulik. Tänu koroonapandeemiale levisid laiemalt põhjused, miks peab immuunsüsteemi hoidma. Siiski jätavad inimesed tihti tähelepanuta sellised nõrga immuunsuse märgid nagu väsimus ja kaalulangus, kirjutab Medical Daily.

Need on märgid, millele tasub tähelepanu pöörata:

  • Sagedased infektsioonid – pidev haigestumine külmetusse või grippi, on hoiatusmärk, et kehal võib olla nõrk kaitsemehhanism.
  • Seedeprobleemid – uuringud on näidanud, et kasulike soolebakterite ja mikroobide kogus võib mõjutada inimeste immuunsust. Sagedased seedeprobleemid, nagu kõhulahtisus, gaasid või kõhukinnisus, võivad olla varajased hoiatusmärgid nõrgenenud immuunsusest.
  • Kaalulangus – seletamatu kaalulangus võib viidata terviseprobleemidele ja nõrgale immuunsusele.
  • Sagedased nahaprobleemid – nahalöövete ja infektsioonide ilmnemine viitab immuunsüsteemi puudujääkidele.
  • Aeglane paranemine – kui märkate, et väiksed põletushaavad või lõikehaavad paranevad tavalisest kauem, peate konsulteerima arstiga. Haavade pikem paranemisperiood võib viidata nõrgale immuunsüsteemile.
  • Äkiline allergia – suurenenud tundlikkus teatud toiduainete suhtes ja äkki ilmuv allergia on märk immuunfunktsiooni kahjustusest.
  • Väsimus – kui immuunsüsteem on ülekoormatud, võite tunda kroonilist väsimust, mis ei pruugi pärast puhkust leeveneda.
  • Autoimmuunhäired – see on seisund, mille puhul immuunsüsteem ründab kogemata organismi kudesid. Selliste seisundite nagu reumatoidartriit, luupus või tsöliaakia diagnoos näitab immuunsüsteemi talitlushäireid.

Kuidas oma immuunsüsteemi hoida ja parandada?

Üheks oluliseks osaks on kvaliteetne uni, sest unerütm mõjutab samuti immuunsüsteemi toimimist. Uuringud on näidanud, et piisav uni võib vähendada põletikku ja parandada infektsioonide vastu võitlemiseks vajalike antikehade mälujälge.

Madalat D-vitamiini taset seostatakse infektsioonide, sealhulgas Covid-19 ja autoimmuunhaiguste suurenenud riskiga. Vere kontrollimine D-vitamiini suhtes ja vajadusel toidulisandite võtmine võib aidata immuunvastust tõsta.

Krooniline stress suurendab põletikku ja pärsib immuunsüsteemi. Stressi juhtimine meditatsiooni, hingamisharjutuste ja muude tehnikate abil võib tugevdada immuunvastust.

Suitsetamine ja alkoholi tarbimine on immuunsüsteemi kahjustavad tegurid. Alkoholitarbimise piiramine ja suitsetamisest loobumine võivad tagajärjed tagasi pöörata.

Tasakaalustatud toitumine ja tervislike eluviiside järgimine võivad aidata saavutada tervislikku kehakaalu, mis on vajalik immuunsüsteemi toimimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles