9 põhjust, miks süüa ube

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Oad
Oad Foto: Pexels

Oad ei pruugi näha välja kõige isuäratavamad, ilmselt nende tagasihoidliku välimuse tõttu, kuid nad on esindatud paljudes eksootilistes lemmikroogades üle maailma - cassoulet'is,feijoada's,loubia's, riisis ja pastades. Oad on maitsvad ja suure toiteväärtusega, mistõttu pole ime, et need on olnud oluline osa meie toitud koostisest läbi ajaloo. 

Paljud tagasihoidliku välimusega toidud on kogunud tänasel päeval rohkem populaarsust ja muutunud meie põhilisteks toiduaineteks, nii on ka ubadega. Lisaks sellele, et oad on üks suurepärasematest toiduvalikutest, on veelgi põhjuseid, miks see peaks olema toidulaual meie esimestest valikutest. 

1. Praktilisus 

Oad sisaldavad palju kiudaineid, foolhapet; rauda, kaaliumi ja magneesiumi ning vähe rasva, naatriumi ja kolesterooli. Need on odavad ja olenemata sellest, kas neid müüakse konserveeritud või kuivatatud kujul, on neil pikk säilivusaeg. Kui leidub neid, kes naudivad ubade keetmist, täidavad nad ka meditatsiooni ja hiljem meeldiva õhtusöögi funktsiooni. 

2. Pikem eluiga 

Sisehaiguste spetsialist ja NYU Meditsiinikooli assistentprofessor Michelle McMacken selgitab, et oad ja muud kaunviljad (nagu näiteks läätsed ja kikerherned) annavad inimestele pikema eluea. Levinud arvamuseks on saanud, et nooruse allikas koosneb eeterlikust õlist, kuid tegelikult on nendeks lihtsalt oad. 

Ühes uuringus suurendasid peaaegu 800 vanemat täiskasvanut mitmest riigist oma igapäevast ubade ja kaunviljade tarbimist - iga 20-grammise suurenemise korral näitavad uuringu tulemused, et surmaoht on seitse kuni kaheksa protsenti madalam. 

3. Väiksem diabeedi risk 

Ameerika Diabeediliit nimetab ube diabeedi supertoitudeks nende vitamiinide, mineraalide ja kiudainete rohkuse tõttu. Samuti märgib Harvardi meditsiinikool, et tassitäis ube aitab alandada veresuhkru taset ja koronaararterite haiguse riski teist tüüpi diabeediga patsientidel. Kuna kaunviljad pakuvad palju valku, aitavad need vähendada veresuhkru reaktsiooni, mille tulemusena langeb vererõhk. Lisaks on oad ka head kiudainete allikad ning aitavad alandada kolesterooli taset veres. 

4. Tervem süda 

Uuringud näitavad, et inimesed, kes söövad ube ja kaunvilju neljal või enamal korral nädalas, väheneb koronaararterite haiguse risk 22 protsendi võrra. Südamele on need kasulikuks toiduaineks vererõhku alandava toime tõttu. Üks portsjon ube päevas võib vähendada halba kolesterooli taset viie protsendi võrra. 

5. Väiksem risk haigestuda vähki 

Bean Institute on ubakasvatajate loodud veebisait, mis avaldab ubade kohta tehtud teaduslikke uuringuid. Nende poolt läbi viidud uurimused näitavad, regulaarne ubade tarbimine võib vähendada teatud tüüpi vähiriski. Ubade ainulaadseks koostiseks on lisaks kiudainetele mikrotoitained ja antioksüdandid, mistõttu aitavad nad ennetada vähi tekkimise riski, vähem ohustatud on jämesoole-, rinna- ja eesnäärmevähk. 

6. Vähem kaloreid 

Oad ja herned on ideaalseks toiduks neile, kes soovivad kaalust alla võtta. Nad on suure toiteväärtusega, kuid ei too kaasa suurt kaalutõusu. Paljud uuringud on tõestanud, et ubade söömine aitab kaalust alla võtta, näiteks on isegi tõestatud, et ubade sööjatel on väiksem kehakaal ja talje kui nendel, kes ube ei söö. Uuringute seas on tehtud ka kindlaks, et need, kes soovivad kaalust alla võtta ubade söömisega, on varasemalt selle käigus vähenenud 23 protsenti talje ja 22 protsendi võrra rasvumise risk. Inimesed võivad olla tervislikud igas suuruses, kuid ubade söömine aitab suuresti saledaks olemisele kaasa. 

7. Suurepärane valguallikas 

Kui soovite vähendada liigset liha tarbimist, on ubade eelistamine selleks parim variant. Nagu eespool mainitud, on oad head valguallikad, sisaldades 21-25 protsenti valku. USA valitsuse toidujuhiste kohaselt on neid tuvastatud liha asendajatena. 

8. Rohkem valikuid, vähem raiskamist 

Oad on ideaalseks sahvri hoidlaks, sest need on odavad, kestavad kaua ja neid saab valmistada mitmel erineval viisil. Pikk säilivusaeg tähendab nende minimaalset raiskamist, kuna nad ei rikne. Kuivatatud ubade valmistamine on lihtne ning kapis olevad oapurgid on õhtusöögiks samuti hea valik. Ube saab kasutada suppides, taco'des ja köögiviljahamburgerites, isegi dipikastmetes, pajaroogades ning paljude kombinatsioonidena veel. 

9. Keskkonna kaitsmiseks 

2017. aasta uuring näitas, et kui ameeriklased vahetaksid veiseliha ubade vastu, saavutaks Ammerika Ühendriigid kohe 50-75 protsenti kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärkidest, mida on soovitud teostada juba aastal 2020. Teadlased järeldasid, et oad pakuvad näiteks veiseliha kõrval märkimisväärset kliimamuutuste leevendamist ja muud keskkonna kasu, mis illustreerib loomse ja taimse toidu nihke suurt potentsiaali. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles