Teadlased selgitasid välja, mis hoiab aju töökorras kõrge eani (1)

PM Tervis
Copy
Õnnelik eakas paar
Õnnelik eakas paar Foto: Shutterstock

Pingelist füüsilist aktiivsust harrastavate eakate ajud sarnanevad nooremate täiskasvanute omadega rohkem kui nende vähe liikuvatel eakaaslastel, viitavad Medical Xpressi andmeil Texase ülikooli Dallase pikaealisuse keskuses tehtud uued uuringud.

Ajakirja Neuroscience avaldatud uuringus kirjeldatakse, kuidas pingeline füüsiline aktiivsus aitab kompenseerida vanusega seotud muutusi, parandades võimet täita keerulisi kognitiivseid ülesandeid.

«Meie uuringus osalenud heas vormis vanemate täiskasvanute ajuaktivatsiooni mustrid sarnanevad noorte täiskasvanute omadega keeruka kognitiivse ülesande ajal, mis nõuab tähelepanu, fookuse vahetamist ja mälu kiiret värskendamist. See viitab sellele, et füüsiline treenitus võib oluliselt mõjutada vanusega seotud muutusi ajus,» nendib käitumis- ja ajuteaduste kooli psühholoogiadotsent dr Chandramallika Basak.

Osalejad jaotati kategooriatesse füüsilise vormi järgi, lähtudes nende enda teatatud liikumisaktiivsuse sagedusest, mis oli seotud tegevustega, nagu sörkimine, ujumine, jalgrattasõit, individuaaltreening, tantsimine või suusatamine.

Uuritavate mediaanvanus oli 73 – pooled uuritavad olid vanemad, pooled nooremad.

Uurijad mõõtsid magnetresonantstomograafiaga vere hapnikutasemest sõltuvate ajusignaalide kõikumisi, kui 52 uuringus osalejat täitsid ülesandeid, mis hõlmasid mitut tüüpi kognitiivset kontrolli.

«Meie tulemused näitavad, et elustiil, mis hõlmab mõõdukat kuni rasket füüsilist aktiivsust, võib aidata säilitada kognitiivset töötlust vanemate täiskasvanute eesajukoores, mis vastab nooremate täiskasvanute omale, ja kardiorespiratoorne võimekus võib säilitada aju tagumiste piirkondade neurovaskulaarset tervist,» ütles Basak. «Pingsa füüsilise tegevuse all peame silmas sellist kehalise aktiivsuse taset, mis tõstab teie pulsisagedust ja suurendab kopsumahtu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles