Teadlased: kui süüa neid aineid liiga vähe, tekib ülekaal (2)

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Inimesed, nagu paljud teised liigid, reguleerivad valgu tarbimist rohkem kui ühegi teise toidukomponendi oma. Kui valgu hulk väheneb, kompenseeritakse seda toidutarbimise suurendamisega. Hüpotees viitab sellele, et valgu hulga vähenemine tänapäevases kõrge rasvasisaldusega süsivesikuterikkas töödeldud toidus suurendab energiatarbimist, kuna keha püüab rahuldada loomulikku valguvajadust – süües tarbetuid kaloreid, kuni saab piisava hulga valku, vahendab Medical Xpress.

Londoni Kuningliku seltsi eestvedamisel tehtud teadustöö, mis avaldati ajakirjas Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, näitab, et erinevate uuringute tulemused toetavad üha enam ideed, et valgupuudus tõukab tagant rasvumist. Autorid kirjeldavad avaldatud uuringuid, mis hõlmavad valgu ja söögiisu vahelisi mehhanisme. Andmetele tuginedes näib seos valgupuuduse ja ülekaalulisuse kohta kehtivat ka laste ja noorukite puhul.

Kuna WHO kuulutas ülekaalulisuse inimkonna suurimaks terviseohuks, väidavad autorid, et keskenduda tuleb integreerivatele lähenemisviisidele, mis uurivad, kuidas erinevad mõjurid üheskoos rasvumisse panustavad, selle asemel et vaadelda neid kui konkureerivaid selgitusi. See aitaks teadlaste hinnangul ka poliitikakujundajatel mõista, kuidas valdkonda edasi viia, ja tuvastada, millised põhjused võivad olla rasvumise epideemiaga võitlemisel kõige olulisemad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles