See tegevus aitab hoida naise südame kaua terve

PM Tervis
Copy
Stress, väsimus ja ka suitsetamine võivad pulsi üles lüüa.
Stress, väsimus ja ka suitsetamine võivad pulsi üles lüüa. Foto: Shutterstock

Naised võivad 20. eluaastatel tehtud treeningutest olulist kasu lõigata, tagades seeläbi endale parema südametervise hilisemas elus, teatavad Queenslandi ülikooli teadlased.

Uuringu tarvis andsid 479 naist iga kolme aasta tagant infot oma kehalise aktiivsuse kohta alates 20. eluaastast kuni 40. eluaastate keskpaigani. Uuring avaldati ajakirjas Physical Activity and Health.

«Tahtsime uurida, kas naised saaksid südame- ja veresoonkonna tervise parandamiseks kasutada füüsilist aktiivsust justkui pangasääste,» ütles dr Gregore Iven Mielke ajakirjas Medical Xpress. «Näib, et saavad. 40ndates naistel, kes olid noores täiskasvanueas kõige aktiivsemad, oli südame löögisagedus puhkeolekus keskmiselt umbes 72 lööki minutis. Neil, kes olid olnud 20.–40. eluaastates kõige vähem aktiivsed, oli see umbes 78 lööki minutis.»

«Madalam pulss puhkeolekus tähendab tavaliselt seda, et teie süda töötab tõhusamalt ja nii nagu peab,» tähendas Mielke. «Need leiud viitavad sellele, et regulaarne füüsiline aktiivsus enne menopausi näib olevat naiste südame- ja veresoonkonna tervisele kasulik. See näitab meile, et rahvatervise algatused peaksid edendama 20- ja 30-aastaste naiste aktiivset elustiili, kuna positiivne mõju tervisele on ilmne ka hilisemas elus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles