Vererõhku võib kergitada levinud probleem

PM Tervis
Copy
Unetus on laialt levinud mure.
Unetus on laialt levinud mure. Foto: Andres Teiss

Vähe und saavatel naistel on suurem risk haigestuda kõrgvererõhuhaigusse, näitas ajakirjas Hypertension avaldatud uus uuring.

«Need leiud viitavad sellele, et inimestel, kes võitlevad unetuse sümptomitega, võib tekkida hüpertensiooni oht ja nad võivad kasu saada ennetavast sõeluuringust,» selgitas dr Shahab Haghayegh, Brighami ja Harvardi meditsiinikooli teadur Medical Xpressis. «Hüpertensiooni seostatakse paljude teiste füüsilise ja vaimse tervise tüsistustega. Mida varem suudame kõrge vererõhuga isikud tuvastada ja neid ravida, seda paremini suudame tulevasi terviseprobleeme leevendada.» 

Haghayegh ja ta kolleegid jälgisid 16 aasta jooksul (2001-2017) õdede terviseuuringu (NHS2) raames 66 122 osalejat vanuses 25–42 aastat. Osalejatel ei olnud uuringu alguses hüpertensiooni. Uurijad kogusid teavet osalejate vanuse, rassi, kehamassiindeksi, toitumise, elustiili, kehalise aktiivsuse, uneapnoe esinemise ja hüpertensiooni perekondliku ajaloo kohta ning hindasid kõrgvererõhktõve esinemissagedust iga kahe aasta järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles