Mis ei lase meil tegelikult öösel magada? (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Unetus.
Unetus. Foto: Pexels

Peale pikka väsitavat tööpäeva on väsimustunne suur, kuid uinuda on endiselt keeruline. Loe, milles võib tegelikult põhjus olla ja millised on nipid kiiremini magama jäämiseks. 

Ameerika Unemeditsiini Akadeemia (AASM) on küsitlenud 2000 Ameerika Ühendriigi täiskasvanut, kus 69 protsenti teatas unepuudusest, mis on tingitud murest töökoha turvalisuse pärast. 

«Pidevad ärevad mõtted võivad raskendada uinumist ja mõjutada unekvaliteeti, seega on arusaadav, et suurel hulgal inimestel on praegusel majandusliku ebastabiilsuse, inflatsiooni ja tööturu ebakindluse perioodil uni häiritud,» kommenteerib unespetsialist, meditsiiniarst ja Unemeditsiini Akadeemia pressiesindaja Susheel Patil. 

Siiski, võib AASM-i andmetel pikaajaliste unehäirete all kannatamine avaldada negatiivseid kõrvalmõjusid tööl ja elus, sealhulgas produktiivsuse vähenemine, otsustusvõime halvenemine ning vaimse ja füüsilise tervise probleemide suurenenud risk. 

Mida teha, kui ärevus võib süveneb just öösel, kui on kõige rahulikum aeg ööpäevas ja peaks keskenduma ainult puhkamisele? 

AASM soovitab meetmeid une parandamiseks, sealhulgas regulaarse unegraafiku järgimist, minnes magama ja ärgates iga päev samal kellaajal, mis kehtib isegi nädalavahetuste ja pühade kohta. Samuti hõlmavad mõned muud näpunäited järgmist: 

  • Proovige magada öösel vähemalt seitse tundi. 
  • Muutke oma magamistuba rahulikuks kohaks, kus on piiratud müra ja segajad. See peaks olema vaikne, pime ja jahe. Kasutage oma voodit ainult magamiseks, mitte teleri vaatamiseks ega töö- või kooliasjade tegemiseks. 
  • Enne magamaminekut peaks võtma 30 minutit lõõgastumiseks. See võib hõlmata lugemist, mediteerimist või sooja vanni või duši võtmist. 
  • Minimeeri kokkupuudet uudiste ja sotsiaalmeediaga magamamineku ajal. 
  • Kaaluge päevasündmuste korral päeviku kirjutamist, et tuua endasse rahu ja kontrollitunnet. 

«Head uneharjumused võivad aidata murda unetute ööde ja stressirohkete päevade mustrit. Need, kes kogevad püsivat unetust, peaksid abi otsima unemeditsiini meeskonnalt,» soovitab Patil AASM-i pressiteates. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles