SÖÖ ÜKS KORD PÄEVAS Populaarsust koguv kaalulangetuse trend, mis toob kaasa ohtlikke terviseprobleeme (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Näljatunne.
Näljatunne. Foto: Taking Control of Your Diabetes

Süüa üks toidukord päevas on uusim tähelepanu äratav kaalulangetuse trend. Kuigi spetsialistide sõnul toob see kaasa kiire ja pikaajalise kaalukaotuse edu ning vananemisprotsessi edasilükkamise, on vajalik teada, mida see tegelikult tervise jaoks tähendab. 

Ühe toidukorraga dieet (OMAD ehk one meal a day diet) kujutab enndast vahelduvat paastumist, kus kõik oma päevased kalorid on lubatud tarbida ühe tunni jooksul ning ülejäänud 23 tundi toimub paastumine. 

OMAD dieedi reeglid on esitatud lihtsate ja hõlpsasti järgitavatena: 

  1. Võite süüa kõike, mida soovite, eeldusel, et see mahub tavalisele taldrikule ilma kaloripiirangute või toitumisjuhisteta. 
  2. Päeva jooksul tuleb juua kalorivabu jooke (vesi, must tee ja kohv). 
  3. Peate järgima järjepidevat toidukorda ja sööma iga päev umbes samal kellaajal. 

Lisaks kaloridefitsiidile, mille tulemuseks on kaalulangus, usuvad dieedi pooldajad, et OMAD-dieedi pikenenud paastuperiood põhjustab kehas füsioloogilisi muutusi, mis soodustavad paremat tervist, sealhulgas kiirendavad ainevahetust, käivitades protsessi, mida nimetatakse ketoosiks. Selle käigus põletab keha talletatud rasvast energiat glükoosi asemel. 

Mida ütlevad tõendid dieedi kohta? 

Kahjuks on OMAD-dieedi uuringud piiratud. Enamikes uuringutes on keskendutud selle mõjule loomadele. Siiski on esmases uuringus osalenud 11 kõhna noort, kes järgisid dieeti vaid 11 päeva. 

Väited OMAD-dieedi kohta põhinevad tavaliselt vahelduva paastumise uuringutel, mitte dieedil endal. On tõendeid, mis kinnitavad vahelduva paastumise tõhusust kaalulanguse saavutamiseks, kuid enamik uuringuid on keskendunud ainult lühiajalistele tulemustele, võttes arvesse neid, mis on saavutatud 12 nädala jooksul või vähem. 

Ühes 2022. aasta pikemaajalises uuringus määrati 139 rasvunud patsienti juhuslikult kas piiratud kalorisisaldusega dieedile või ajapiiranguga toitumisele, mis toimus iga päev kell 8.00-16.00 vahemikus ning kaloripiiranguga dieedile 12 kuu jooksul. 

12 kuu pärast olid mõlemad rühmad kaotanud ligikaudu sama palju kaalu ning kogesid sarnaseid muutusi keharasvas, veresuhkrus, kolesteroolis ja vererõhus. See näitab, et vahelduva paastuga saavutatud pikaajaline kaalulangus ei ole parem ja võrdne traditsiooniliste dieedimeetoditega saavutatavaga. 

Millised on dieedi probleemid? 

See võib põhjustada toitumisalaseid puudujääke ja terviseprobleeme. 

Igapäevased toidukorrad peaksid sisaldama valguallikat, mis on tasakaalustatud täistera, süsivesikute, köögi- ja puuviljade, valkude ja heade rasvadega, et toetada optimaalset tervist, haiguste ennetamist ja kaalujälgimist. 

Tasakaalustatud toitumise mittesöömine põhjustab toiteväärtuse puudujääke, mis võivad põhjustada immuunsüsteemi nõrgenemist, väsimust ja luutiheduse vähenemist. 

23 tundi ööpäevas paastumine põhjustab tõenäoliselt ka äärmuslikku näljatunnet ja kontrollimatut iha, mis võib tähendada, et sööte söömise ajal pidevalt toite, mis teile ei sobi. 

Tõenäoliselt ei ole see jätkusuutlik 

Võib-olla on esialgu OMAD-dieeti kerge järgida, kuid aja jooksul võib see muutuda järjest keerulisemaks. 

Ekstreemsed dieedid – eriti need, mis näevad ette pikemat paastumisperioodi – ei ole nauditavad, põhjustades söögiaegadel puudust ja sotsiaalset isolatsioonitunnet. Parimal ajal on piisavalt raske keelduda üritusel sünnipäevatordi tükist või viisakal üritusel pakutavatest hõrgutistest. 

Piirav söömine võib viia toiduga ebatervisliku suhteni, muutes kehakaalu saavutamise ja hoidmise veelgi raskemaks. 

Kiired lahendused ei tööta 

Nagu teisedki populaarsed vahelduva paastu meetodid, meeldib OMAD-dieet paljudele kaalulangetajatele, kuna seda on lihtne seedida ja tulemused ilmuvad kiiresti. 

Kuid tõsiasi on see, et dieet on järjekordselt väljamõeldud viis kalorite vähendamiseks, et saavutada see võimalikult kiiresti. 

Allamäge hakkavad asjalood minema siis, kui keha aktiveerib kaalukaotuse kaitsmiseks oma kaitsemehhanismid. Tegelikult võtab sellega hiljem täpselt sama kiiresti kaalu juurde nagu seda ka kaotati. 

Vaatamata suursugusele tehtud reklaamile ei ole päevas ühe toidukorra söömine ja seda dieediks pidamine jätkusuutlik. Meie vanad harjumused hiilivad tagasi ja nii leiamegi end taas võitlemas füsioloogiliste muutustega, et tagada kaotatud kaalu taastamine. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles