Millist allergiat aetakse laktoositalumatusega segi ja kuidas see mõjutab lapse tervist?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Piimaallergia.
Piimaallergia. Foto: Shutterstock

Lehmapiimaallergia on laste kõige levinum toiduallergia tüüp, mida esineb umbes 2,5 protsendil lastest ning eelkõige kahel esimesel eluaastal. Tihtipeale aetakse segi seda laktoositalumatusega ning piimaallergia testid võivad näidata paljudes olukordades valediagnoose. Selle teadmatus võib tekitada palju tervisemuresid, mis võib lapse igapäevaelu muuta ebamugavaks. 

Vahel aetakse piimaallergiat segi laktoositalumatusega. Laktoositalumatus pole sama mis piimaallergia. See on haigus, mille põhjuseks on piimasuhkrut lagundava ensüümi ehk laktaasi puudulikkus ja see on põhiliselt täiskasvanute probleem, lapseeas on seda harva. Piimaallergia korral aga tekib immunoloogiline reaktsioon piimavalkude suhtes ja võivad tekkida sümptomeid mitmetes elundkondades. Piimaallergia on väikeste laste probleem ja haigusnähte tekitavad nii piim kui piimatooted, vahendab Eesti Allergialiit

Kõikide allergiate korral haigestub inimene, kui immuunrakud reageerivad üle tavalistest kahjututele molekulidele, nagu piimavalgud, maapähklivalgud või kassikõõm. Immuunrakud arvavad, et rikkuvad molekulid on ohtlikud patogeenid ja alustavad vasturünnakut, ajades välja põletikulisi molekule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles