5 lihtsat harjutust, mis aitavad pingepeavalust vabaneda

PM Tervis
Copy
Pingepeavalu esineb palju ja selle taga on lihaspinge.
Pingepeavalu esineb palju ja selle taga on lihaspinge. Foto: Shutterstock

Pingepeavalude puhul esineva kaelalihaste ja õlavöötme pinge leevendamiseks on hea sooritada harjutusi kolm korda päevas, kuni valu on vähenenud, soovitab Eesti Peavalu Selts.

Pingepeavalu, mida põhjustab õlavöötme ja kaelalihaste pinge, on kõige sagedasem peavalu vorm. Harjutusi tehes tuleb jälgida, et ei hoiaks kinni hinge. Kui harjutusi tehes peavalu suureneb, tuleks teha paus ja jätkata hiljem.

Harjutus 1. Lamage selili põrandal, rull või padi kaela all. Tõmmake aeglaselt lõug rinnale ja tagasi. Hoidke samal ajal hambad koos. Liigutuse ajal pead ja kaela ei tõsteta. Hoidke asendit 10 sekundit. Korrake harjutust 10-15 korda.

Harjutus 2. Istuge sirge seljaga, kannad kindlalt põrandal. Hoidke kõhtu veidi pinges. Tõmmake õlgu taha kokku, sirutades ka käsi tahapoole ja pöörates samaaegselt pöidlaid ja peopesi väljapoole. Hingake samal ajal sisse ja kui õlad tagasi ette tuua, siis hingake välja. Korrake 10-15 korda.

Harjutus 3. Isteasend. Painutage pead ettepoole, kuni tunnete venitust kaela taga. Hoidke umbes 5 sekundit. Korrata 5 korda.

Harjutus 4. Isteasend. Kallutage pead ühe õla suunas, kuni tunnete vastaspoolel venitust. Hoidke 5 sekundit. Korrake teises suunas. Harjutust tuleks korrata 5 korda mõlemale poole.

Harjutus 5. Isteasend. Pöörake pead ühele küljele, kuni tunnete venitust. Hoidke umbes 5 sekundit ja pöörake pea teisele küljele. Korrake harjutust 5 korda.

Harjutused pärinevad patsienditrükisest «Kuidas vabaneda peavalust?».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles