Kust on piparkoogid pärit ja miks neid süüa? (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Piparkoogid
Piparkoogid Foto: Shutterstock

Piparkook on pühadeaegne maiustus, mis sümboliseerib jõule paremini kui miski muu. Kuigi see võib tunduda kaloririkka naudinguna, pakub piparkoogi söömine palju toitaineid, mis võivad olla tervisele kasulikud.

Piparkoogid ulatuvad ajaloos kaugele, alustades iidsest Kreekast 2400. aastast eKr, kuid tänapäevase kuju said nad alles 11. sajandil pärast ingveri Euroopasse jõudmist koos ristisõdijatega.

Piparkookide päritolu on seotud erinevate Euroopa riikidega, nagu Prantsusmaa, Saksamaa ja Inglismaa. Piparkoogimaja sai alguse Saksamaal 18. sajandil tänu vendade Grimmide muinasjutule «Hans ja Grete» ning levis hiljem ka Inglismaale.

Miks piparkooke süüa? 

Piparkookide küpsetamine on jõulutraditsioon paljudes maailma osades, näiteks Rootsis, Norras ja Poolas.

Kusjuures piparkoogid on tervislikumad, kui võiks arvata, kuna sisaldavad vürtsiseid koostisosi, nagu ingver, kaneel ja muskaatpähkel, mis võivad aidata seedimist, tugevdada immuunsust ja toetada tervist.

Samuti võib piparkookides leiduv melass sisaldada vajalikke vitamiine ja mineraale ning kaneel omada antioksüdantseid omadusi.

Kui soovida piparkooke tervislikumaks muuta, saab kasutada mandlijahu, kookos- või oliiviõli ning lisada pähkleid, seemneid ja rosinaid rohkemate toitainete ja kiudainete saamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles