Kuidas vältida pühadeajal ülesöömist?

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Jõululauale tuleks traditsiooniliste jõulutoitude kõrvale lisada ka kergemaid ja tervislikumaid vahepalasid.
Jõululauale tuleks traditsiooniliste jõulutoitude kõrvale lisada ka kergemaid ja tervislikumaid vahepalasid. Foto: Shutterstock

Ilmselt ei söö me ühegi teise püha ajal nii palju nagu jõuludel. Eestlaste traditsiooniline jõululaud on rikkalik - verivorstid, seapraed, salatid ja kapsad. Siit-sealt kuuleb ikka, et jõulusid nimetatakse ka söömapühadeks ja tundub, et inimestel on kohati hirm nende ees, sest jälle tuleb lauda istuda ja süüa. Tegelikult ei pea lähenevaid pühi sugugi kartma. On täiesti normaalne lubada endale soovi korral rasvasemat jõulupraadi, kuid on nippe, mida kasutada, et mitte üle süüa ega pärast halva enesetunde käes vaevelda.

Toitumisnõustaja Irina Tamme sõnul võib suur söömaaeg tekitada inimestes ärevust, sest pärast on ülesöönud ja halb tunne. Pikkadele pühadele järgneb veel aastavahetus, mida enamasti tähistatakse ka rikkaliku õhtusöögiga. Esimene viga, mida inimesed tihtipeale teevad on toidukordade ärajätmine. Kindlasti ei tasu mõelda, et kui päeval vähem süüa, võibki endale õhtul peolauas rohkem lubada. Tamme sõnul on see täiesti vale tegu, sest just nii tekibki ülesöömise oht. «Kui nii toimida, on õhtuks nälg nii suur, et on võimatu jääda mõistlike koguste juurde ja nii ongi üsna märkamatult võimalik endale palju toitu sisse ahmida. Kuna lihtne on janu näljaga segamini ajada, tasub jälgida, et ka vett saaks enne pidulauda istumist päeva jooksul piisavalt joodud,» rõhutab toitumisnõustaja.

Alati saab teha tervislikumaid valikuid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles