10 000 SAMMU MÜÜT Päevas tuleks tegelikult astuda hoopis nii palju samme (1)

PM Tervis
Copy
Jalutamine ja kepikõnd on head lihtsad viisid, kuidas tervist hoida.
Jalutamine ja kepikõnd on head lihtsad viisid, kuidas tervist hoida. Foto: Shutterstock

Kas tervise hoidmiseks ja parandamiseks tuleks päevas teha 10 000 sammu? Uuringu kohaselt võiks tervise heaks astuda päevas umbes 6000 sammu, sõltuvalt vanusest. Rohkemad sammud ei vähenda tõenäoliselt varase surma riski, vahendab Science Alert.

Inimeste füsioloogia on evolutsiooni tulemusel kohandunud kõndimiseks, mis mõjutab positiivselt ainevahetust, südame-veresoonkonda, luude ja lihaste tervist ning isegi vaimset heaolu.

Aastaid on väidetud, et hea tervise tagamiseks peaks tegema päevas 10 000 sammu. Pool sajandit tagasi püüdis Jaapanis asuv Yamasa kellaettevõte turustada nii sammulugejat nimega Manpo-kei – sõna, mis tähendab 10 000 sammu. Teadlased jõudsid aga 15 varem tehtud uuringu põhjal teistsugusele järeldusele.

Metaanalüüs hõlmas teavet 47 471 Aasia, Austraalia, Euroopa ja Põhja-Ameerika täiskasvanu tervise ja päevase sammude arvu kohta. Ilmnes, et 25 protsendil täiskasvanutest, kes tegid päevas kõige rohkem samme, oli 40–53 protsenti väiksem tõenäosus surra, võrreldes kõige vähem samme astunud inimestega.

60-aastaste ja vanemate täiskasvanute puhul vähendas suremise riski umbes 6000–8000 sammu päevas. Rohkemate sammude tegemisel võib olla muid eeliseid, aga surmariski vähenemine pole nende hulgas, jõudsid teadlased järeldusele.

Uuring näitas, et nooremad võiksid natuke rohkem kõndida, kuid puuduvad tõendid selle kohta, et nad elaksid kauem, kui nad kõnniksid päevas rohkem kui 8000 – 10 000 sammu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles