Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Kuidas toituda, et välimus püsiks võimalikult kaua nooruslik

Copy
Bioloogilise vananemise kiirus oleneb suuresti elustiilist.
Bioloogilise vananemise kiirus oleneb suuresti elustiilist. Foto: Shutterstock

Füüsiline aktiivsus ja toitumine mõjutavad seda, kui kiiresti inimene vananeb, ning ka tervelt elatud aastate hulka, vahendab Healthline. Toidud võivad aga vananemist kiirendada ning suurendada mõne kroonilise haiguse riski.

Tegurid, mis mõjutavad inimese keha kiiret vananemist, on alkoholi tarbimine, suitsetamine, vähene uni, pikaajaline stress, vähene füüsiline aktiivsus ja ebatervislik toitumine. Kiiremini vananevate inimeste tervislik ja füüsiline seisund võib samaealistest oluliselt erineda. See tähendab, et samas vanuses inimeste bioloogiline vanus on erinev. Bioloogiline vanus näitab lisaks tavalisele vanusele seda, kui heas seisus on inimese organism. Bioloogilise vanuse määramiseks uuritakse inimeste geenide olukorda ning telomeeride – kromosoome säilitavate ja kaitsvate DNA ahela osade – pikkust.

Bioloogilist vanust mõjutavad töödeldud lihas sisalduvad fosfaadid ehk maitse ja tekstuuri parandajad (leidub ennekõike sinkides ja vorstides, aga ka juustus). Samuti leidub fosfaate mitmes gaseeritud joogis, konservides ja külmutatud toitudes. Fosfaadid suurendavad organismis põletikutaset, kiirendavad seetõttu vananemist ja kahjustavad nahka. Samuti on kindlaks tehtud, et suur kogus fosfaate võib põhjustada neerupuudulikkust.

Tagasi üles