Teadlased avastasid, mis tõstab mühinal vähiriski

PM Tervis
Copy
Energia tootmiseks glükoosi lagundamisel tekkiv kemikaal võib põhjustada DNAs tõrkeid.
Energia tootmiseks glükoosi lagundamisel tekkiv kemikaal võib põhjustada DNAs tõrkeid. Foto: Shutterstock

​Singapuri riikliku ülikooli uurimisrühm tegi avastuse, mis võib aidata selgitada vähiriski ja kehva toitumise seost. Avardunud arusaam võib edendada vähiennetust.

«Vähki põhjustab meie geenide ja keskkonnategurite (nt toitumine, treening ja saaste) vastastikune mõju. Kuidas sellised keskkonnategurid vähiriski suurendavad, pole veel väga selge, kuid on ülioluline seost mõista, kui tahame võtta kasutusele ennetavaid meetmeid, mis aitavad meil kauem tervena püsida,» nentis professor Ashok Venkitaraman, kes juhtis ajakirjas Cell avaldatud uuringut.

Esialgu uuriti patsiente, kellel on suur risk haigestuda rinna- või munasarjavähki, kuna nad pärivad oma vanematelt vähigeeni – BRCA2 – vigase koopia. Selliste patsientide rakud olid eriti tundlikud metüülglüoksaali toime suhtes, mis on kemikaal. Viimane tekib siis, kui meie rakud lagundavad glükoosi energia tootmiseks.

Märksõnad

Tagasi üles