Omapärane seisund toob kaasa suurema insuldiriski

PM Tervis
Copy
Auraga migreeni esinemine on seostunud uuringutes oluliselt kõrgema insuldiriskiga.
Auraga migreeni esinemine on seostunud uuringutes oluliselt kõrgema insuldiriskiga. Foto: Shutterstock

Insult võib olla laastav kõigile, kuid riskid ja sümptomid pole naistel ja meestel alati samad, vahendab Ameerika südameliit.

Ameerika südameliit palus ekspertidel selgitada peamisi erinevusi ja mida naised saavad enda kaitsmiseks teha.

Kõrge vererõhk ohustab naisi rohkem

Nii naistel kui meestel on mitmeid klassikalisi insuldi riskitegureid, nagu kõrge vererõhk, diabeet ja kodade virvendusarütmia. Kõrge vererõhk mõjutab insuldiriski kõige enam. Teatud vererõhu taseme juures võib naiste insuldirisk olla kõrgem kui meestel.

Uuringud on näidanud, et naistel, kelle süstoolne vererõhk on 120–129 – kõrgenenud vererõhuna määratletud vahemik – on sama insuldirisk kui meestel, kelle süstoolne vererõhk on 140–149, ütles professor dr Cheryl Bushnell Põhja-Carolina osariigis asuvast Wake Foresti ülikoolist.

Raseduse tüsistused võivad tähendada eluaegseid riske

Mõned riskitegurid mõjutavad ainult naisi, näiteks rasedus. Rasedus võib tõsta insuldiriski, eriti kui esineb preeklampsia, mis võib põhjustada kohese insuldi ja tõsta eluaegset insuldiriski.

2020. aastal ajakirjas Stroke avaldatud uuring viitab sellele, et insuldirisk on 25–44-aastastel noortel naistel suurem kui nende meessoost eakaaslastel.

Insult võib naistel ilmneda teistmoodi

Traditsioonilised insuldisümptomid on samad naistel ja meestel: näo allavajumine, käe nõrkus, kõnehäired. Kuid naistel võib esineda ka lisasümptomeid, nagu iiveldus, teadvusekaotus või segadustunne.

Aura näeb välja umbes selline ja katta ka terve vaatevälja.
Aura näeb välja umbes selline ja katta ka terve vaatevälja. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Stroke 2023. aastal avaldatud ülevaate kohaselt esineb naistel rohkem migreeni, millega seostub suurem trombidest põhjustatud insuldi tekkerisk. Auraga migreen on eriti seotud suurenenud insuldiriskiga ja võib hõlmata justkui silmade ees virvendavaid tulesid või isegi nägemise kaotust. Loe aurade kohta rohkem siit.

Sellised auraga migreeni sümptomid koos tuimuse või nõrkusega võivad kattuda insuldiga, mis võib muuta diagnoosimise keerulisemaks ja põhjustada ravis viivitusi.

Etnilised ja rassilised võrdlused

Mustanahalistel naistel on insuldist tingitud suremus oluliselt madalam kui mustanahalistel meestel. Vaatamata sellele on nii mustanahaliste meeste kui naiste insuldist tulenev suremus oluliselt suurem kui teiste rasside ja rahvuste hulgas.

Samuti on mustanahalistel naistel kõrgest vererõhust tingitud suurem rasedustüsistuste tõenäosus.

Mis juhtub pärast insulti?

Naistel on insuldijärgselt madalam elukvaliteet ja nad taastuvad võrreldes meestega väiksema tõenäosusega täielikult. Tuleb tõdeda, et naistel on elu jooksul insuldi saamiseks ka suurem tõenäosus, sest nad elavad kauem kui mehed.

Kuidas naised saavad end kaitsta?

Naistel on oluline teada oma vererõhku ja vajadusel konsulteerida arstiga. Parim viis insuldi ennetamiseks on järgida kaheksat printsiipi: mitte suitsetada, säilitada tervist toetav kaal, olla füüsiliselt aktiivne, süüa tervislikult, magada piisavalt ja hoida vererõhu, veresuhkru ja kolesterooli tasemed normis. Rasedad peaksid eriti hoolsalt jälgima vererõhku ja vajadusel seda ravima.

Eksperdid tõdevad, et naised on olnud insuldiuuringutes alaesindatud, kuid teadlased töötavad selle parandamise nimel.

Märksõnad

Tagasi üles