Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need toidud ja joogid võivad rikkuda une

Copy
Unetus võib järgmise päeva rikkuda, rääkimata selle koormavast mõjust tervisele.
Unetus võib järgmise päeva rikkuda, rääkimata selle koormavast mõjust tervisele. Foto: Shutterstock

Hea uni on oluline tugeva tervise alustala. Kas soovid teada, millised toidud võivad takistavad rahulikku und?

Ära söö suurt kõhutäit ja väldi vürtsikaid toite

Täis kõhuga magama minemine võib olla ebamugav, kuna seedimine aeglustub une ajal. Samuti võivad tekkida kõrvetised, eriti vürtsikate toitude söömise korral. Kui sööd raske eine, lõpeta see vähemalt neli tundi enne magama minemist, vahendab WebMD.

Väldi varjatud kofeiini

Õhtune kohvijook võib und segada – ka kofeiinivaba kohv sisaldab vähesel määral kofeiini. Vähem ilmsed kofeiiniallikad on šokolaad, karastusjook ja tee. Parema une saavutamiseks väldi kõiki kofeiiniallikaid 4-6 tundi enne magama minemist.

Ravimid võivad sisaldada kofeiini

Mõned käsimüügi- ja isegi retseptiravimid, nagu valuvaigistid, kaalulangetuspillid, diureetikumid ja külmetusravimid, võivad sisaldada kofeiini. Kontrolli ravimite etiketti või infolehte, et näha, kas need võivad põhjustada unetust. Ära jäta välja kirjutatud ravimite võtmist katki, vaid pea tervishoiuspetsialistiga nõu, kuidas edasi toimida.  

Väldi enne magamaminekut alkoholi

Alkohol võib aidata kiiremini uinuda, kuid uni võib olla rahutu ja katkendlik, põhjustades peavalu, öist higistamist ja õudusunenägusid. Hea une huvides väldi alkoholi tarbimist 4-6 tundi enne magamaminekut, või veel parem, ära joo seda üldse.

Vähenda vedelike tarbimist pärast kella kaheksat

Kuigi päeva jooksul on oluline piisav vedeliku tarbimine, vähenda vedelike tarbimist enne magamaminekut, et vältida või vähendada öiseid käike tualetti.

Märksõnad

Tagasi üles