Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nende ühendite söömine on seotud II tüüpi diabeedi suurenenud riskiga

Copy
Emulgaator aitab muuta šokolaadi sametiselt siledaks.
Emulgaator aitab muuta šokolaadi sametiselt siledaks. Foto: Shutterstock

Õli ja vesi ei segune, vähemalt ilma emulgaatori abita. Emulgaatorid võimaldavad tavaliselt eralduvaid koostisosi kombineerida ja need sisalduvad kõikvõimalikes pakendatud toiduainetes, alates leivast, koogist kuni salatikastmeteni. Kuid mõned uuringud näitavad, et need võivad olla tervisele kahjulikud. Viimases uuringus, mis avaldati hiljuti ajakirjas The Lancet Diabetes and Endocrinology, seostatakse emulgaatorid II tüüpi diabeedi suurenenud riskiga. See krooniline seisund tekib siis, kui teie keha ei saa insuliini korralikult kasutada, mis põhjustab veresuhkru tõusu, vahendab Health

«Meie tulemused on võtmeelemendid, mis rikastavad arutelu toiduainetööstuses lisaainete kasutamise eeskirjade ümberhindamise üle, et tarbijaid paremini kaitsta,» ütlesid autorid avalduses.

Mis on emulgaatorid?

Emulgaatorid on ühendid, mida lisatakse toiduainetele nende atraktiivsuse suurendamiseks. Need takistavad koostisainete eraldumist, paksendavad toitu, pikendavad toote säilivusaega ning parandavad üldist tekstuuri ja konsistentsi. Näiteks emulgaator aitab muuta šokolaadi sametiselt siledaks ja takistab jäätises jääkristallide teket.

Toidule võib lisada üle 100 emulgaatori. Mõned neist on sünteetilised, teised on saadud taimsetest ja loomsetest allikatest. Näiteks letsitiini leidub munakollastes ja sojaubades ning seda kasutatakse küpsetiste, kastmete ja šokolaadi stabiliseerimiseks.

Nagu kõigi toidu lisaainete puhul, hindab Toidu- ja Ravimiamet emulgaatorite ohutust. Agentuur on kindlaks teinud, et tavaliselt kasutatavaid emulgaatoreid peetakse üldiselt ohututeks. Nagu paljud toidu lisaainete kategooriad, on ka emulgaatorid tekitanud vastakaid arvamusi.

Teadlased on seostanud mõningaid neist kõrgendatud südame-veresoonkonna haiguste riskiga ja Pennsylvanias asuva perearsti dr Matthew Kulka sõnul võib tekkida häire soolestikubakterite normaalses tasakaalus.

«See tasakaaluhäire võib põhjustada insuliiniresistentsust või seda, kuidas organism glükoosi loomulikult metaboliseerib ja talletab, suurendades seega diabeedi ja muude põletikuliste protsesside riski.»

Seose leidmine emulgaatori tarbimise ja 2. tüüpi diabeedi vahel

Selle taustal otsustasid teadlased kontrollida, kas emulgaatori tarbimine on seotud II tüüpi diabeedi suurenenud tekkevõimalusega.

Meeskond uuris 104 000 täiskasvanut, kes osalesid Prantsuse NutriNet-Santé uuringus, mis on pidev toitumise ja tervisliku seisundi uurimine.

Ajavahemikus 1. maist 2009 kuni 26. aprillini 2023 kogusid teadlased andmeid osalejate toitumise ja emulgaatori kokkupuute kohta iga kuue kuu järel ja keskmiselt ligi seitsme aasta jooksul. Selle aja jooksul diagnoositi 1056 osalejal II tüüpi diabeet ja teadlased leidsid, et neil inimestel oli teatud emulgaatoritega rohkem kokkupuudet.

Tulemused viitasid seosele II tüüpi diabeedi suurenenud riski ja järgmiste emulgaatoritega kokkupuute vahel:

  • Karraginaanid: ekstraheeritakse punastest merevetikatest ja neid leidub tavaliselt delikatesslihas, kodujuustus ja jäätises. 
  • Karrageen: saadud samuti punastest merevetikatest ja seda kasutatakse tavaliselt küpsetiste paksendamiseks. 
  • Trikaaliumfosfaat: naatriumi ja anorgaanilist fosfaati sisaldav toidulisand, mida leidub sageli teraviljades, juustudes, soodas ja küpsetistes. 
  • Monoglütseriidid ja diglütseriidid: saadakse rasvhapetest ja kasutatakse pagaritoodetes, margariinis ja jäätistes, et pikendada säilivusaega ja parandada tekstuuri. 
  • Naatriumtsitraat: sool, mis hõlbustab teatud juustude sulamist. 
  • Guarkummi: saadakse guaaritaime seemnest ning aitab paksendada ja stabiliseerida suppe, hautisi, jäätist, jogurtit ja marinaade. 
  • Kummiaraabik: ekstraheeritakse akaatsia puude kõvastunud mahlast ning seda kasutatakse karastusjookide, kummikommide ja närimiskummi stabiliseerimiseks. 
  • Ksantaankummi: valmistatakse suhkru kääritamisel teatud tüüpi bakteritega. Ksantaankummi leidub sellistes toiduainetes nagu pagaritooted, salatikaste, siirup, supid ja jäätis.

Kulka ütles, et emulgaatorite suurenenud tarbimise ja diabeedi tekkeriski vahel on märkimisväärne seos, kuid vajalikud on ka täiendavad uuringud. «Hiljutine Prantsusmaa uuring oli vaatluslik, mis vihjab võimalikule korrelatsioonile, kuigi selleks, et teha kindlaks, kas emulgaatorid kujutavad endast tõesti diabeediriski, on vaja täiendavaid kontrolluuringuid,» ütles ta.

Tagasi üles