Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Keha võib panna aeglasemalt vananema lihtne asi

Copy
Tervislikud eluviisid aitavad hoida ka rakutasandil nooremana.
Tervislikud eluviisid aitavad hoida ka rakutasandil nooremana. Foto: Shutterstock

Parem südametervis võib olla seotud bioloogilise vananemise (keha ja rakkude) aeglustumisega, ilmnes Ameerika südameliidu ajakirjas avaldatud uuringus.

Uuring hõlmas enam kui 5000 täiskasvanut keskmise vanusega 56 aastat. Teadlased jõudsid uuringutulemuste põhjal järeldusele, et inimestel, kelle rakud vananevad kiiresti, võib olla südamehaiguste, insuldi ja suremise riski vähendamiseks olulist kasu tervislike harjumuste harrastamisest, vahendab Eureka Alert.

Uuringus analüüsiti, kas keemiline modifikatsiooniprotsess, mida nimetatakse DNA metülatsiooniks ja mis reguleerib geenide avaldumist, võib olla üks mehhanism, mille kaudu südamehaiguste riski kallutavad tegurid mõjutavad ka rakkude vananemist ja suremist.

Tulemused näitasid, et iga 13-punktiline tõus Life's essential 8 skooris (8 olulist südamehaiguste teket mõjutavat tegurit) vähendas esmakordse südame-veresoonkonnahaiguse riski umbes 35 protsenti, südamehaiguste tõttu suremise riski 36 protsenti ja mistahes põhjusel suremise riski 29 protsenti.

Life's essential 8 on mõõdik, mis hõlmab toitumist, kehalist aktiivsust, ööund ja milline on suhe suitsetamisega, samuti nelja kliinilist mõõdikut (kehamassiindeks, kolesterool, veresuhkur ja -rõhk).

Geneetilise riskiprofiiliga osalejatel, kes olid altid kiirendatud bioloogilisele vananemisele, leiti skoori mõju olevat seotud enim DNA metülatsiooniga. See protsess mõjutab geenide avaldumist, mis tähendab, et vaatamata mõne ohtliku geeni esinemisele võib selle nii-öelda välja lülitada teatud keskkonnategurite ja käitumuslike harjumuste abil. Loe geenide avaldumise mõjutamise kohta pikemalt siit. 

Parema südametervisega seotud käitumisviisid ja südamehaiguste riskitegurite juhtimine olid seotud noorema bioloogilise vanuse ja väiksema südamehaiguste, insuldi ja suremise riskiga.

Kuna tegemist on eelnevalt kogutud terviseandmete analüüsiga, ei saa see tõestada põhjus-tagajärg-seost südametervise riskitegurite ja DNA metülatsiooni vahel. Küll aga viitavad tulemused, et paremini käsile võetud südametervis tähendab kindlasti paremat üldist tervist.

Tagasi üles