Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Unetust võib põhjustada toitumises tehtud viga

Copy
Unetus on levinud probleem.
Unetus on levinud probleem. Foto: Shutterstock

Ultratöödeldud toidud on seotud terviseprobleemidega nagu südamehaigused ja diabeet ning uus uuring viitab, et need võivad samuti kaasa aidata kroonilise unetuse tekkele, vahendab Science Alert.

Ultratöödeldud toidud on tugevalt töödeldud, et parandada nende maitset, suurendada massiliselt tootmist või pikendada säilivusaega. Need erinevad oluliselt naturaalsetest toitudest nagu puu- ja köögiviljad.

Sorbonne Paris Nord ülikooli teadlaste juhitud meeskond uuris NutriNet-Santé teadusprojekti raames kogutud andmeid 38 570 täiskasvanu kohta, kaardistades toitumise alase info ja une muutujate vahelisi seoseid.

«Ajal, mil üha rohkem toite on tugevalt töödeldud ja unehäired on laialt levinud, on oluline hinnata, kas toitumine võib mõjutada une kvaliteeti,» ütleb Marie-Pierre St-Onge, toitumis- ja uneteadlane Columbia ülikoolist USAs.

St-Onge ja tema kolleegid leidsid statistiliselt olulise seose suurema ultratöödeldud toitude tarbimise ja kroonilise unetuse tekkeriski suurenemise vahel, arvestades sotsiodemograafilisi, elustiili, toidu kvaliteedi ja vaimse tervise tegureid.

Uuringus osalenud inimesed said keskmiselt 16 protsenti oma päevasest energiast ultratöödeldud toitudest, samas kui 19,4 protsenti osalejatest teatasid kroonilise unetuse sümptomitest – ja see rühm tarbis rohkem ultratöödeldud toite.

Andmed näitasid ka veidi tugevamat seost meestel. Uuring hindas ainult lühikest ajalist perioodi ja tugines inimeste endi hinnangutele oma unekvaliteedi kohta, kuid suur osalejate arv viitab, et seos väärib edasist uurimist.

Arvestades varasemaid uuringuid ja hästi teadaolevaid seoseid toitumise ja une vahel, pole üllatav, et ultratöödeldud toidud võivad mõjutada kroonilise unetuse riski. Teadlased on varem leidnud seose Vahemere dieedi ja madalama unetuse riski vahel, seega tundub uus uuring näitavat mündi teist külge.

Märksõnad

Tagasi üles