Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tervislikuks vananemiseks väldi seda mugavat tegevust

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Telerit on ahvatlev vaadata, kuid veel üks uuring näitab, et tervisliku vananemise puhul on parem, kui veedad vähem aega diivanil.

Uuringus vaadeldi 20 aasta andmeid enam kui 45 000 inimese kohta, kes osalesid terviseuuringus. Kõik olid 1992. aastal vähemalt 50-aastased ja uuringusse sisenedes krooniliste haigusteta.

Teadlased jälgisid elustiili harjumusi, nagu tööl, kodus istumine ja televiisori vaatamine, samuti kodus seistes või kõndides veedetud tundide arvu. Kõiki neid andmeid võrreldi teabega selle kohta, kui tervislikult (või mitte) nad aja jooksul vananesid.

Mis määratles tervisliku vananemise? Harvardi T.H. Chani rahvatervise koolis tähendas see elamist vähemalt 70-aastaseks, kellel ei olnud tõsiseid kroonilisi haigusi, mäluhäireid ning üldine füüsiline vorm ja vaimne tervis olid head.

Uurijad leidsid, et üks tegevus – istudes televiisori vaatamine – oli eriti ebatervislik.

«Telerivaatamise asendamine kerge füüsilise aktiivsusega, mõõduka kuni jõulise kehalise aktiivsusega või magamisega (seda ebapiisava unega osalejatel) seostati parema tõenäosusega tervena vananeda,» kirjutas meeskonda juhtinud USA meditsiinidotsent dr Molin Wang. 

Täpsemalt suurendas iga tund päevas, mil istuv telerivaatamine asendati kodus isegi kerge füüsilise tegevusega (näiteks rutiinsed majapidamistööd), inimese tõenäosust elada tervena 70 või üle selle kaheksa protsendi võrra.

Kui see tund telerivaatamist asendada mõõdukalt jõulise füüsilise tegevusega (näiteks treeninguga), suurenes tervena vananemise tõenäosus 28 protsenti, edastab Medical Xpress

Isegi inimesed, kes said vähem kui soovitatud seitse tundi ööpäevas magada, saavad kasu, kui diivanil istumise asemel hoopis tunnike rohkem magavad.

Dr Andrew Freeman, Denveri National Jewish Healthi südame-veresoonkonna ennetamise ja heaolu direktor, ütles et telerivaatamine näib olevat eriti ebatervislik tegevus ja mitte ainult sellepärast, et te ei liigu.

«Kui inimesed istuvad televiisori ees, toob see tavaliselt kaasa kõik need muud kaasuvad tegevused, nagu rämpstoidu söömine, vähene suhtlemine ja häiritud uni,» märkis ta. 

Ja treening – mis tahes viisil ja mis tahes aja jooksul – võib selle kõik ümber pöörata. Freeman ütles, et see on tõeliselt uskumatu viis kardiovaskulaarse riski ja vererõhu vähendamiseks.

Tagasi üles