Tuvastati üllatav vähivastane vahend

PM Tervis
Copy
Teadlased uurivad edasi, kuidas uusi teadmisi rakendada.
Teadlased uurivad edasi, kuidas uusi teadmisi rakendada. Foto: Shutterstock

Paastuperioodid programmeerivad ümber immuunsüsteemi loomulikke tapjarakke, nii et need suudaksid paremini vähiga võidelda, ilmnes Sloan Ketteringi vähiuuringute keskuse teadlaste uuringus.

Ajakirjas Immunity avaldatud uus hiirtega tehtud uuring tõestas esimest korda, et paastumine võib muuta loomulike tapjarakkude aine- ja energiavahetust, aidates neil ellu jääda kasvaja ümbruses olevas keskkonnas ning parandades nende võimekust vähiga võidelda, vahendab Medical Xpress.

Teadlased tuvastasid, et paastumine aitab loomulikel tapjarakkudel õppida kasutama rasvhappeid alternatiivse energiaallikana, mida on kasvaja mikrokeskkonnas rohkesti. See parandas immuunrakkude ellujäämist ja vähivastast tõhusust. Lisaks viis paastumine loomulike tapjarakkude ümberjaotumiseni kehas. Need puutusid seeläbi luuüdis ohtralt kokku kõrge interleukiin-12 tasemega, mis suurendas nende interferoon-gamma tootmist –oluline tsütokiin kasvajavastases võitluses.

Kuigi inimese luuüdi proove ei uuritud, viitavad vähiga patsientide vereproovid sarnastele muutustele, mida hiirte puhul täheldati. Uuringutulemused viitavad, et paastumine võib olla potentsiaalne strateegia vähivastaste immuunvastuste parandamiseks. Järgmised sammud hõlmavad paastumise ohutuse ja efektiivsuse kliinilisi katseid kombinatsioonis olemasolevate ravimeetoditega, samuti võimalike ravimite väljatöötamist, mis matkiksid paastumise mõju ilma tegeliku paastumiseta.

Pilt pole täiesti ühene ka siis, kui uuringutulemused kehtivad inimeste puhul. Vähiravi kõrval on ka oluline, et keha saaks kätte vajalikud toitained, mis aitavad sel toimida. 

Kindlasti tuleb oma arstiga konsulteerida, kui paastumist kaalutakse osana juba halvenenud tervise parandamisel. Eriti vajalik on kõik toitumisotsused korralikult läbi mõelda vähiravi korral, kuna valgud on väga tähtsad. Seetõttu võivad ka igasugused valguvaesed «mahladieedid» teha haigetele suure karuteene, jättes keha ilma taastumiseks vajalikest komponentidest, ja ohustada omakorda tervist.

Märksõnad

Tagasi üles