Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

UURING Need ained aitavad hoida mälu korras

Copy
Mälu võib aidata hoida ka soolestikubakterite toimiv kooslus.
Mälu võib aidata hoida ka soolestikubakterite toimiv kooslus. Foto: Shutterstock

Uuring kaksikutega näitas, et igapäevane prebiootiliste kiudainelisandite tarbimine võib parandada üle 60-aastaste inimeste mälu.

Topeltpimedas katses kasutati kahte odavat taimset prebiootilist kiudainet, inuliini ja fruktooligosahhariide (FOS), mis stimuleerivad soolebaktereid. King's College Londoni teadlased värbasid 36 paari kaksikuid, kellest ühele anti kõnealuseid prebiootikumi ja teisele platseebot, vahendab Science Alert.

Kolme kuu pärast said inuliini või FOSi tarbinud kaksikud paremaid tulemusi kognitiivsetes testides. Prebiootikumid tõid kaasa ka soolestikubakterite koosluse muutusi, näiteks Bifidobacteriumi hulga suurenemise.

Teadlased leidsid, et Bifidobacterium võib kaasa aidata kognitiivsete häirete vähenemisele, näiteks parandades mälu ja tähelepanuvõimet, reguleerides soolestiku ja aju vahelisi seoseid.

Varasemad uuringud on samuti näidanud, et kõrge kiudainete sisaldusega toidulisandid võivad parandada kognitiivset funktsiooni nii hiirtel kui inimestel.

Uuringus osalenud kaksikud olid peamiselt naised, mistõttu ei pruugi tulemused täpselt kajastada tulemusi meeste puhul. Naistel on suurem Alzheimeri tõve risk, mis toetab ideed, et kognitiivne langus ei ole ainult ajuhaigus, vaid võib hõlmata ka teisi tegureid.

Uuring avaldati ajakirjas Nature Communications.

Märksõnad

Tagasi üles