Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, kuidas hommikusöögi vahelejätmine südant ohustab

Copy
Hommikusöögi vahelejätmine ohustab südant.
Hommikusöögi vahelejätmine ohustab südant. Foto: Shutterstock

Mõned ütlevad, et hommikusöök on päeva kõige olulisem söögikord. Kas tõesti? Esimese toidukorra vahelejätmine ei ole siiski kõige tervislikum valik ja võib tekitada terviseprobleeme. Mayo kliiniku kardioloog dr Francisco Lopez-Jimenez selgitab, miks.

«Päeva esimesest toidukorrast ilmajäämine ei tee südamele head,» lausub dr Lopez-Jimenez.

«On palju uuringuid, mis näitavad, et inimestel, kes jätavad hommikusöögi vahele, on suurem risk haigestuda südamehaigustesse ja paljudesse muudesse vaevustesse,» lisas ta.

Vähe sellest, on ka tõendeid, mis viitavad sellele, et südameinfarktid tekivad tõenäolisemalt hommikul, kirjutab Medical Xpress

«Osa sellest on kõrge adrenaliinitase, mis tekib varahommikul. Kui vastate sellele ilma toiduta, ilma kaloriteta, juhtub see, et keha ütleb: «Noh, ilma toiduta võin ma nälga surra, nii et pean tegema midagi lisaks.» Need lisaasjad on põhimõtteliselt adrenaliini tootvad näärmed, mis panevad südame kiiremini tööle. 

Ja neile, kes soovivad paastuga kaalust alla võtta, ei ole hommikusöök õige söögikord, mida vahele jätta.

«Inimesed, kes jätavad hommikusöögi vahele, saavad seda sageli teha, sest neil on üsna mahukas õhtusöök,» märkis dr Lopez-Jimenez. «Nii et toidate keha kaloritega ajal, mil keha on just magama minemas ja sel ajal vajate kaloreid kõige vähem. Hommikusöök on kõige olulisem.»

Märksõnad

Tagasi üles