Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

15 MINUTIT Vähiriski aitab vähendada lihtne argine väljakutse

Copy
Kontoritöö saab muuta liikuvamaks.
Kontoritöö saab muuta liikuvamaks. Foto: Shutterstock

Organisatsioonid pakuvad mitmesuguseid võimalusi töökohal kehalise aktiivsuse suurendamiseks, näiteks jooga lõuna ajal. Lõuna-Austraalia ülikooli hiljutine uuring näitab, et edu saavutamiseks piisab vaid 15 minutist ja mängulisest lähenemisest, vahendab Medical Xpress.

Austraalia, Uus-Meremaa ja Ühendkuningriigi ettevõtetes läbi viidud uuringus osales 11 575 inimest. Uuringust selgus, et mänguline terviseprogramm «15-minuti väljakutse» suurendas oluliselt osalejate füüsilist aktiivsust – 95 protsenti osalejatest täitis või ületas kehalise aktiivsuse soovitused.

Väljakutse iva seisneb lustakates kehalist koormust hõlmataves väljakutsetes. Inimesed ei pea end tundma selles argises pingutuses üksi ja meeskonnaliikmed saavad üksteist sõbralikult tagant utsitada.

Osalejate keskmine igapäevane kehaline aktiivsus suurenes 12 minuti võrra, olles argiselt keskeltläbi 45 minutit. Ehkki programmi raames on vaja liikuda vaid 15 minutit, ületavad kaasatud inimesed tavaliselt seda aega.

Lisaks teatati uuringus tervise ja heaolu paranemisest, sealhulgas paremast füüsilisest vormist, energiatasemest, üldisest tervisest, une kvaliteedist ja meeleolust.

Uuringut juhtinud dr Ben Singhi sõnul aitab argine kehaline aktiivsus hoiduda diabeedist, vähist, südame-veresoonkonnahaigustest, samuti depressioonist ja ärevusest.

Programmi edu üheks põhjuseks peetakse mängulist lähenemist ja sotsiaalset aspekti, mis motiveerib inimesi koostööd tegema ja lõbutsedes oma tervist parandama. Uuringu autorid rõhutavad, et kehaliselt aktiivsed töötajad on õnnelikumad, tervemad ja produktiivsemad, mistõttu peaksid sellised algatused olema iga tööandja prioriteet.

Tagasi üles