Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Öine mälu turgutamine võib leevendada ränka terviseprobleemi

Copy
Uni on oluline.
Uni on oluline. Foto: Shutterstock

Une ajal läbi viidud mäluharjutuse kombineerimine päevase posttraumaatilise stressihäire (PTSH) raviga võib aidata vähendada PTSH sümptomite raskust.

Amsterdami ülikooli meditsiinikeskuse ja Amsterdami ülikooli teadlaste meeskond arvab, et see unetehnika – tuntud kui sihipärane mälu aktiveerimine – võib tulevikus olla kasulik täiendus tavapärastele PTSH ravimeetoditele, vahendab Science Alert.

Hein van Marle, psühhiaater ja neuroteadlane Amsterdami Ülikooli meditsiinikeskusest nentis, et see on esimakordne tõendus sellele, et päevast ravi võib une ajal täiustada.

Uuringus osales 33 PTSH-ga inimest, kes läbisid õhtuse silmade liikumise desensibiliseerimise ja ümbertöötlemise (EMDR) seansi, mille järel jälgiti nende und. 17 osaleja puhul kasutati spetsiaalset mälu turgutavat meetodit – nimelt mängiti une ajal sama klõpuvat heli, mida kasutati EMDR seansi ajal.

Aju skaneerimisel selgus, et nende osalejate puhul oli mälutöötluse ja –konsolideerimisega seotud ajulainete aktiivsus kõrgem, mis viitab sellele, et sihipärane mälu aktiveerimine tugevdas EMDR seansi mõju.

Kõige märkimisväärsem paranemine toimus vältimiskäitumise puhul, nii et osalejad vältisid väiksema tõenäosusega traumaatiliste mälestustega seotud stiimuleid. Samas ei täheldatud siiski olulist erinevust kõigi PTSH sümptomite osas patsientide vahel, kellele kohaldati sihipärast mälu aktiveerimist ja kellele mitte.

Uurijad rõhutavad, et sihipärane mälu aktiveerimine ei tekitanud halbu vaimseid kogemusi ega õudusunenägusid, ning tulemused osutavad positiivsele mõjule, mida võiks edaspidistes teadustöödes rohkem uurida.

Uuring avaldati ajakirjas Current Biology.

Tagasi üles