Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Hommikusöögi söömine võib pakkuda ootamatu tervisehüve

Copy
Hommikusöök pakub ka hingekosutust.
Hommikusöök pakub ka hingekosutust. Foto: Shutterstock

Hommikusööki peetakse sageli päeva tähtsaimaks toidukorraks, eriti koolilaste puhul. Ülemaailmses uuringus, kus osales ligi 150 000 last ja noorukit vanuses 10-17 aastat 42 erinevast riigist, leiti, et need, kes söövad hommikusööki, on oma eluga rohkem rahul kui need, kes hommikusöögi vahele jätavad.

Uuringus küsiti osalejatelt, kui sageli nad nii koolipäevadel kui ka nädalavahetustel tavaliselt hommikusööki söövad. Samuti paluti neil hinnata oma elukvaliteeti skaalal 0-10. Tulemused näitasid, et need, kes sõid igapäevaselt hommikusööki, tundsid suuremat rahulolu (keskmine hinne 6,3-6,6), võrreldes nendega, kes hommikusööki kunagi ei söönud (keskmine hinne 5,5-5,8).

Kuigi tulemused varieerusid mõnevõrra riigiti, olid kõikides uuritud riikides need, kes regulaarselt hommikusööki sõid, üldiselt oma eluga rohkem rahul.

Uuringu tulemused kattuvad Austraalias läbi viidud uuringuga, kus leiti, et hommikusöögi vahelejätmine on seotud madalama eluga rahuloluga. Kuigi ei ole täiesti selge, kas hommikusöögi vahelejätmine põhjustab madalamat rahulolu või on põhjus pigem teistes negatiivsetes tegurites, mille tõttu ei sööda ka hommikust, on selge, et hommikusöögi söömine on seotud mitmete vaimset ja füüsilist tervist toetavate eelistega.

Tulemused julgustavad hommikust sööma ja viitavad, et toekas päeva algus võib aidata muuta noori rahulolevamaks. 

Allikas: Science Alert

Tagasi üles