Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tervise hoidmiseks ei peagi iga päev treenima, saab ka teisiti

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui te ei suuda treeningut oma kiiresse nädalakavasse mahutada, ärge muretsege. Teadlased väidavad, et «nädalavahetuse sõdalased» – need, kes pakivad kogu kehalise aktiivsuse ühele või kahele päevale nädalas, tavaliselt nädalavahetustel, saavad regulaarselt aktiivsest mustrist aju tervisele sama kasu, edastab Medical Daily

Varasemad uuringud on näidanud, et nädalavahetusel treenimine võib kompenseerida füüsilise aktiivsuse puudumist nädala sees ning aidata kehakaalu langetamisel. Siiski pole selge, millist mõju avaldab nädalavahetuse treeningmuster aju tervisele võrreldes teiste aktiivsusmustritega.

Hiljutises uuringus uuriti seost erinevate kehalise aktiivsuse mudelite ja neuroloogiliste seisundite, nagu Parkinsoni tõbi, dementsus, insult ja vaimse tervise seisundite, nagu depressioon ja ärevus, riski vahel.

«Leiame, et nädalavahetuse sõdalaste muster on seotud sarnaselt väiksema dementsuse, insuldi, Parkinsoni tõve, depressiivsete häirete ja ärevuse riskiga võrreldes regulaarselt aktiivse mustriga,» kirjutasid teadlased ajakirjas Nature Aging avaldatud uuringus.

Kehtivad juhised soovitavad mõõdukat kuni suurt füüsilist aktiivsust vähemalt 150 minutit nädalas, et saada tervisele kasu. Viimases uuringus kasutasid teadlased kiirendusmõõturite andmeid, et hinnata Ühendkuningriigi biopanga 75 629 osaleja kehalise aktiivsuse taset.

Aktiivsuse taseme põhjal jaotati osalejad kolme rühma: mitteaktiivsed (vähem kui 150 minutit nädalas mõõdukat kuni tugevat füüsilist tegevust), nädalavahetuse sõdalased (150 minutit või rohkem nädalas, üle 50 protsendi tegevusest toimub ühe kuni kahe päeva jooksul) ja regulaarselt aktiivne (150 minutit või rohkem nädalas, kuid mitte ühe kuni kahe päeva jooksul).

Osalejaid jälgiti keskmiselt 8,4 aastat, mille jooksul jälgiti dementsuse, Parkinsoni tõve, insuldi ja muude psühholoogiliste häirete esinemissagedust.

Tulemused näitavad, et nädalavahetuse sõdalastel oli mitteaktiivse rühmaga võrreldes 23 protsenti väiksem dementsuse risk, 13 protsenti väiksem insuldi tõenäosus, 49 protsenti väiksem Parkinsoni tõve, 26 protsenti väiksem depressiooni ja 28 protsenti väiksem ärevushäire risk. 

«Meie tulemused rõhutavad nädalavahetuse sõdalaste mustrit kui potentsiaalset alternatiivi ennetava sekkumise strateegiates, eriti neile, kes ei suuda igapäevaseid tegevusi säilitada,» järeldasid teadlased.

Märksõnad

Tagasi üles