Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Maailma esimene uuring seob kõhurasva kroonilise valuga

Copy
Kõhurasv ei ole iluviga, vaid terviserisk.
Kõhurasv ei ole iluviga, vaid terviserisk. Foto: Shutterstock

Esimeses sedalaadi uuringus seostati liigset kõhurasva kroonilise valuga, kuid hea uudis on see, et vööjoont vähendav kaalulangus võib aidata leevendada laialt levinud luu- ja lihaskonna haigusi, edastab New Atlas

Tasmaania ülikooli, Lääne-Austraalia ülikooli ja Monashi ülikooli teadlased uurisid Ühendkuningriigi biopanga andmeid 32 409 inimese kohta, kes olid läbinud MRT-uuringu oma kõhupiirkonnast, et hinnata rasva ladestumist – nii elundite ümber (vistseraalne rasvkude) kui ka vahetult naha all (nahaalune rasvkude). Nendelt patsientidelt küsiti skaneerimise ajal ka kolm kuud või kauem kestnud valu kohta seljas, kaelas, õlgades, puusades, põlvedes või kogu kehas.

Sellest kohordist vaadati 638 patsiendil MRT ja valu analüüsid uuesti üle kaks aastat pärast esialgset MRT-d.

Nad leidsid, et kõhurasva ladestumise ja kroonilise valu esinemissageduse vahel on seos ning teadlased kasutasid suhet, mis ühendas vistseraalse rasvkoe (VAT), nahaaluse rasvkoe (SAT) ja valu.

Naistel, kes moodustasid 51 protsenti osalejatest, oli suurem laialt levinud krooniline valu, kui mängu tuli kõhurasv, kaks korda rohkem valukohti ja 60 protsenti rohkem kroonilist valu. Meeste puhul seostati suuremat kroonilist valu vistseraalse rasvkoega (34%) ja nahaaluse rasvkoega (39%). 

«Kõhupiirkonna rasvkude seostati kroonilise lihas-skeleti valuga, mis viitab sellele, et liigsed ja ektoopilised rasvaladestused võivad olla seotud laialt levinud kroonilise lihas-skeleti valu patogeneesiga,» märkisid teadlased. «Tuvastatud tugevam mõju naistele kui meestele võib kajastada soolisi erinevusi rasva jaotuses ja hormoonides.»

Varem on liigset kõhurasva ladestumist seostatud paljude terviseprobleemidega, sealhulgas dementsusega (meestel kõrgem), diabeedi ja isegi suurema varajase surma riskiga.

Praeguse uuringu hea uudis on teadlaste sõnul see, et vöökoha vähendamine võib aidata leevendada mitmesuguseid kroonilise valu probleeme. 

«Liigne kõhupiirkonna rasvumine on seotud kroonilise valu, sealhulgas vistseraalse ja nahaaluse rasvkoe patogeneesiga,» lisasid nad. «Seetõttu võib kõhupiirkonna rasvumise vähendamist pidada kroonilise valu leevendamise sihtmärgiks, eriti neil, kellel on valu mitmes kohas ja laialt levinud valu.»

Uuring avaldati ajakirjas Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Tagasi üles