Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Seljavalu vastu aitab üllatav vahend (2)

Copy
Seljavalu
Seljavalu Foto: Shutterstock

Platseebo-ravi kroonilise seljavalukorral viis valu märkimisväärse leevenemiseni ja tulemused kestsid kaua, näitas ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuring.

Tavaliselt kasutatakse platseebot kliinilistes uuringutes kontrolltingimusena – patsiendile antakse raviaineta ravi, näiteks tabletid, aga selle saajad ei tea, et just nendele seda manustatakse.

Colorado ülikooli kõnealuses uuringus püüdsid teadlased välja selgitada, kuidas ausalt välja kirjutatud platseebo, sel juhul soolalahuse süstimine, mõjub kroonilise seljavalu leevendamisele. Ausalt välja kirjutatud platseebo tähendab, et inimesed on teadlikud, mida neile antakse.

Tulemused näitasid, et platseebo mitte ainult ei vähendanud valu intensiivsust, vaid parandas ka meeleolu, und ja valu reguleerimist ajus, ning mõnel juhul kestsid tulemused vähemalt aasta.

Teadlased kasutasid funktsionaalset magnetresonantstomograagiat (fMRT), et koguda rohkem kui saja kroonilise seljavaluga patsiendi ajust pilte nii enne kui pärast ravi.

Patsiendid said ühe soolalahuse süsti selga ning neile öeldi, et tegemist on platseeboga, ja lisati, et see võib võimsalt ja automaatselt käivitada keha loomulikud tervenemisprotsessid.

Neurokuvamise tulemused näitasid valu reguleerimise suurenemist ja suurenenud ühenduvust opioidide vabastamisega seotud ajuosaga.

Tagasi üles