Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas magusad hommikusöögihelbed on koolilapse ajule energia tagamiseks hädavajalikud?

Copy
Hommikusöök. Pilt on illustratiivne.
Hommikusöök. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

On tõsi, et suhkur, täpsemalt glükoos, on aju energiaallikas, kuid aju saab kogu vajaliku glükoosi kätte toidus loomulikul kujul sisalduvatest imenduvatest süsivesikutest, kirjutab Tervise Arengu Instituut oma Facebooki lehel. 

Parimad süsivesikute allikad on erinevad köögiviljad ja teraviljatooted. Lisatud suhkruid aju ei vaja ning neid sisaldavaid tooteid tuleks tarbida vähe ning harva.

Kuigi hommikusöögihelbeid on erinevaid, on enamiku põhikomponendiks kõrgtöödeldud teravili või mais. Tegu on oma olemuselt energiatiheda, kuid toitainetevaese toiduga. Kui süüa hommikusöögiks magustatud helbeid, saab organismi energiavajadus kiiresti täidetud ja tihtipeale ka ületatud, kuid organismi kasvuks ja arenguks hädavajalikud mikrotoitained jäävad saamata.

Tootjad püüavad seda kompenseerida vitamiinide ja mineraalainete lisamisega, kuid kuna kunstlikult toidule lisatud mikrotoitaineid ei omasta organism samaväärselt kui toidus loomulikul kujul esinevaid, ei saa hommikusöögihelbeid kuidagi pidada vitamiinide või mineraalainete allikaks.

Tervise ja hea enesetunde huvides eelista hommikul süüa putru, täisteravõileibu, munatoite, köögivilju, marju ja puuvilju.

Igapäevast toidulauda saad analüüsida tasuta Nutridata toitumisprogrammi abil. Tervislikust toitumisest loe lähemat lehelt toitumine.ee

Tagasi üles