Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kehv uni raseduse ajal on seotud laste arengupeetusega

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kehv uni võib tervist mitmel viisil mõjutada, suurendades pikaajaliste haiguste, nagu diabeet, rasvumine ja südame-veresoonkonna haigused, riski. Hiljutine uuring näitas, et ebapiisav uni raseduse ajal on seotud laste närvisüsteemi arengu hilinemisega, vahendab Medical Daily

Ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism avaldatud uuringus uuriti, kuidas lühike uneaeg raseduse ajal on seotud järglaste neurodearengulise viivitusega. Lühike uneaeg tähendab, et magatakse vähem kui seitse tundi päevas. 

Uuringu käigus jälgisid teadlased Hiinas Hefeis 7059 ema-lapse paarist koosnevat rühma ja kogusid Pittsburghi unekvaliteedi indeksi kaudu osalejate uneandmeid 24.–28. ja 32.–36. rasedusnädalal.

Uurimisrühm kontrollis lapsi vanuses kuus kuud kuni kolme aastani arengupeetuse suhtes ning analüüsis seost ema une kestuse ja närvisüsteemi arengu hilinemise riski vahel. Nad hindasid ka C-peptiidi taseme rolli nabaväädivere seerumis, mis on loote insuliini sekretsiooni stabiilne näitaja.

«Ebapiisav uni raseduse ajal võib olla seotud laste närvisüsteemi arenguprobleemide suurenenud riskiga, mis mõjutab nende kognitiivseid võimeid, käitumise arengut ja õppimisvõimet,» kirjutasid teadlased pressiteates.

Veel üks huvitav leid näitas, et poistel oli suurem risk närvisüsteemi arengu mahajäämuse tekkeks võrreldes tüdrukutega, kui nende emadel oli raseduse ajal lühike uneaeg.

Teadlased pakuvad välja võimaliku seletuse raseduse ajal lühikese une kestusega seotud arenguhäiretele. Nad viitavad sellele, et ebapiisav uni võib ebasoodsalt mõjutada ema glükoosi metabolismi, mis võib mõjutada loote insuliini sekretsiooni, nagu näitab C-peptiidi tase, ja omakorda nende närvisüsteemi arengut.

«See uuring toob esile vajaduse juhtida une tervist raseduse ajal. Tuues nähtavale seose ema raseduse ajal magamise ja laste närvisüsteemi arengu vahel, annab meie uuring peredele teadmisi, mis võivad kujundada tervislikumaid rasedusharjumusi. Uneharjumuste parandamine raseduse ajal võib ennetada või vähendada laste neuroloogilisi probleeme,» ütles uuringu juhtiv autor dr Peng Zhu.

«Sünnieelne tervis on oluline mitte ainult lapseootel emale, vaid ka sündimata lapse pikaajalisele tervisele,» ütles Zhu.

Märksõnad

Tagasi üles