Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

11 nippi, mis aitavad saavutada parema une

Copy
Unetus
Unetus Foto: Shutterstock

Hea uni on oluline nii füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks. Krooniline unepuudus suurendab erinevate terviseprobleemide, näiteks rasvumise, südamehaiguste, depressiooni ja diabeedi tekkeriski.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) soovituse kohaselt peaksid 18–60-aastased inimesed magama vähemalt seitse tundi ööpäevas. Hoolimata sellest ei saa 7–19 protsenti täiskasvanutest piisavalt und.

Samuti võib väsimus põhjustada õnnetusi, näiteks uimasuse tõttu autoroolis või raskete masinate käsitsemisel.

Järgnevad näpunäited ja kodused abinõud aitavad parandada ööund, vahendab Medical News Today.

  1. Regulaarne liikumine. Päevas 20–30 minutit kehalist aktiivsust aitab paremini magada, kuid vältida tuleks intensiivset treeningut 2–3 tundi enne magamaminekut.
  2. Uue madratsi soetamine. Madratsid kestavad tavaliselt umbes 9–10 aastat. Uus madrats peaks olema nii mugav kui toetav, et vältida uneprobleeme.
  3. Alkoholi piiramise tähtsus. Kuigi alkohol võib algselt und soodustada, halvendab see unekvaliteeti ja võib panna öösel ärkama. Samuti võib alkoholi tarvitamine suurendada norskamise ja uneapnoe riski.
  4. Regulaarne uneaeg. Keha loomulik unetsükkel võib saada häiritud, kui magatakse ja ärgatakse eri aegadel. Ühtlane unerutiin, ka nädalavahetustel, aitab unekvaliteeti parandada.
  5. Maga mugavas keskkonnas. Tuba peaks olema piisavalt jahe (15–21 °C), pime ja vaikne. Häirivad seadmed tuleks eemaldada ning kasutada pimendavaid kardinaid.
  6. Lõõgastumine enne magamaminekut. Enne voodisse minekut võib proovida lõõgastuda meditatsiooni, jooga, lugemise, sooja vanni või muusika kuulamise abil. Samuti tuleks vältida ekraanide kasutamist, mis võib raskendada uinumist.
  7. Vältida suuri toidukordi ja jooke enne magamaminekut. Suured portsjonid või vürtsikad toidud võivad tekitada seedehäireid ja segada und. Kui enne magamaminekut on nälg, tuleks eelistada kergeid suupisteid. Samuti võib liigne vedeliku tarbimine tekitada vajadust öösel korduvalt tualetti minna.
  8. Päevase uinaku vältimine. Kui on raske öösel magama jääda, tuleks vältida päevaseid uinakuid või mitte magada kauem kui tund. Uinakuid tuleks vältida pärast kella 15.
  9. Kasutada magamistuba ainult magamiseks. See tähendab, et võimalusel tuleks vältida magamistoas töötamist, hobidega tegelemist või elektroonikaseadmete kasutamist. Magamistuba peaks seostuma magamisega.
  10. Kofeiini vältimine õhtul. Kofeiin võib tõsta energiataset ja parandada keskendumisvõimet, kuid õhtul tarbituna võib see raskendada uinumist ja halvendada unekvaliteeti.
  11. Melatoniini toidulisandid. Melatoniin on hormoon, mis reguleerib unetsükleid. Seda saab kasutada unetuse ja uneprobleemide, näiteks ajavahest tingitud unehäirete korral. Enne melatoniini võtmist tasuks konsulteerida arstiga.

Piisav uni parandab energiataset, sooritusvõimet ja tervist. Heade unekommete järgimine ning elustiili muutmine aitab ööd rahulikumaks muuta. Kui probleemid püsivad, tuleks nõu pidada arstiga.

Kui uneprobleemid püsivad isegi neid harjumusi järgides, tuleks pöörduda arsti poole. Arst võib diagnoosida unehäire ja pakkuda sobivat ravi.

Märksõnad

Tagasi üles