Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See on magamiseks kõige sobivam toatemperatuur

Copy
Uni
Uni Foto: Shutterstock

Head und aitab tagada soodne magamiskeskkond. Ideaalne magamistoa temperatuur on ligikaudu 18,3°C — mõni kraad siia-sinna ei mängi suurt rolli.

Kehatemperatuur langeb une ajal ning jahedas toas on lihtsam uinuda ja unes püsida.

Teaduslikult on tõestatud, et kehatemperatuur reguleerub ööpäeva rütmis. Kehatemperatuur hakkab langema enne magamaminekut ning väheneb veel ka une ajal. Kui magamistoa temperatuur on liiga kõrge või madal, võib see häirida kehatemperatuuri langust ja und segada. 2012. aastal läbi viidud uuringus leiti, et toatemperatuur on üks olulisemaid tegureid hea une saavutamisel.

Liiga kõrge temperatuur magamistoas võib põhjustada rahutut und ja REM-une vähenemist. Samas on külmas toas raskem uinuda ning see võib mõjutada südame autonoomset reaktsiooni.

Imikute jaoks võib vajalik olla veidi soojem ruum, aga samas tuleb vältida ülekuumenemist. Sobiv on 16–20 °C, eeldusel, et imik on korralikult riides. Ülekuumenemist tuleb vältida, kuna see võib suurendada äkksurma sündroomi riski.

Kvaliteetse une jaoks tuleks reguleerida toatemperatuuri, vahetada voodipesu vastavalt aastaaegadele, vältida õhtul kofeiini, hoida magamistuba pime ja vaikne ning luua regulaarne unerežiim.

Kokkuvõttes on ideaalne head und tagav magamistoa temperatuur 15,6–19,4 °C.

Allikas: Healthline

Märksõnad

Tagasi üles