Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

​Hiina teadlased on teinud avastuse, mis võib lahendada ülekaalulisuse kriisi

Copy
Rasvumine, ülekaal.
Rasvumine, ülekaal. Foto: Shutterstock

Uuring näitas, et vahelduv kaloripiirang (IER) mõjutab nii aju kui ka soolestikku, muutes võimalikuks uued lähenemised tervisliku kehakaalu hoidmiseks.

62 päeva kestnud katses osales 25 ülekaalulist inimest, kes järgisid IER-programmi – režiimi, kus osadel päevadel piirati kaloritarbimist ja teistel järgiti osalist paastu. Keskmiselt kaotasid osalejad 7,8 protsenti oma kehakaalust ehk 7,6 kilogrammi. Samal ajal täheldati muutusi aju piirkondades, mis on seotud isu ja sõltuvuskäitumisega, ning soolestiku mikrobioomi koostises.

Uuringu autorite sõnul on soolestiku ja aju vaheline suhtlus keerukas ja kahepoolne. Näiteks soolestikus elavad bakterid toodavad neurotransmittereid, mis mõjutavad aju, samas kui aju kontrollib söömiskäitumist ja dieedi kaudu muutub mikrobioomi koosseis.

Täpsemad mehhanismid jäävad siiski ebaselgeks. Avastatud muutused ajus, näiteks alumises frontaalses sagaras, olid seotud tahtejõu ja toidutarbimise reguleerimisega. Samuti leiti, et teatud bakterid, nagu Coprococcus comes ja Eubacterium hallii, olid seotud nende aju piirkondade aktiivsusega.

Üle miljardi inimese üle maailma kannatab ülekaalulisuse all, mis suurendab riski mitmetele terviseprobleemidele, sealhulgas südamehaigustele ja vähile. Teadlased loodavad, et edasised uuringud aitavad täpsustada aju ja soolestiku koostööd ning avastada võtmetähtsusega mikrobioomi ja ajupiirkonnad, mis aitavad kaalu tõhusalt reguleerida, edastab Science Alert

Uuring avaldati ajakirjas Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Tagasi üles