Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Vananemist tõukab tagant toitumises tehtav viga

Copy
Vananemine on igati normaalne, aga nigel toitumine kiirendab seda.
Vananemine on igati normaalne, aga nigel toitumine kiirendab seda. Foto: Shutterstock

Viimastel aastatel on ultratöödeldud toidu tarbimine maailmas märkimisväärselt kasvanud. Murekohaks on selle mõju tervisele, vahendab Monashi ülikool.

Ultratöödeldud toidud on tööstuslikult valmistatud tooted, mis sisaldavad koostisosi, mida kodustes tingimustes tavaliselt ei kasutata, näiteks hüdrogeenitud õlid, kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, maitseained ja emulgaatorid. Levinud näited on krõpsud, karastusjoogid, kiirnuudlid, jäätis, šokolaad, küpsised, valmistoidud, burgerid ja pakendatud suupisted.

Monashi ülikooli uus uuring näitas, et ultratöödeldud toitude tarbimine kiirendab bioloogilist vananemist. Bioloogiline vanus näitab inimese tervislikku seisundit molekulaarsete markerite põhjal võrreldes kronoloogilise vanusega, mis on elatud aastate arv. Uuringus kasutati PhenoAge epigeneetilist kella, mis mõõdab DNA metülatsiooni (geeniahela kindlatesse kohtadesse liitub metüülrühm – üks süsiniku ja kolm vesiniku aatomit) tasemeid.

Tagasi üles